Ami szem-szájnak ingere: Régi Magyarország Ízei
Fotó: Illusztráció

A finom ízeké, a vidámságé és a sváb kultúráé lesz a főszerep szeptember 10-én a Sóstói Múzeumfaluban, ahol 5. alkalommal is megrendezik A Régi Magyarország Ízei gasztronómiai fesztivált. Főzőcsapatok, színpadi programok, középkori lovagi fesztivál, és még egy különleges kiállítás is várja az érdeklődőket.

Dübbencs, strudli és kovászos töltött káposzta. Ezek az ételek nem gyakran kerülnek az asztalunkra a mindennapokban. A Régi Magyarország Ízei rendezvényen többek között ezeket is meg lehet kóstolni. A Sóstói Múzeumfalu portáit már hajnalban elfoglalják a csapatok, a látogatókat egy íztérkép fogja segíteni a tájékozódásban.

„A falusi élethez hozzátartozott, hogy kevés alapanyagból jót lehessen enni, és szezonálisan. Én azt gondolom, hogy a mai modern gasztronómiában is fontos, hogy szezonális ételt együnk. Ha már a strudlinál tartunk, az egy tipikus sváb étel, amely édesen és sósan is nagyon finom. Aki nem tudja mi az, mindenképpen jöjjön el A Régi Magyarország Ízeire. Szilvalekvárost, kapros-túróst, krumplist is kóstolhat itt. Nagyon finom ételről beszélünk” – mondta Baloghné Szűcs Zsuzsanna, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Élmények és kultúra

A nap folyamán dr. Marinka Melinda az újlétai magtárban „Az északkelet-magyarországi német telepítések kulturális lenyomata” címmel tart előadást, amely számtalan ismerettel és érdekességgel várja az érdeklődőket. 12.00 órakor a Kuckó Művésztanya vásári komédiája látható a színpadon, 13.30-kor pedig a Kelet Brass Band fog játszani. A programokat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Népművészeti Egyesület alkotói fogják színesíteni. Az Árpád-kori falurészbe középkori ízeket és középkori lovagi fesztiválhangulatot hoz a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat csapata. Érkezik a Beregdaróci asszonykórus, a Nyíregyházi Tánctanoda és a Szabolcs Néptáncegyesület. 11.00 órakor egy különleges, időszakos tárlat, a „Haza kellett volna mennem” megnyitóját tartják a jármi kisnemesi kúriában. A kiállítás bemutatja a svábok betelepítésének, valamint a Málenkij-robot történetét.

„Ezek eléggé zord körülményeket jelentettek, hiszen bányákba vitték őket, olyan munkatáborokba, ahol rossz körülmények között kellett élniük. Innen nem mindenki érkezett haza. Nagyon sok személyes történetet hallhattunk az elmúlt három évben arról, hogy milyen családi tragédiák voltak, illetve a sváb településeket megtörte mindenképpen az, hogy ezt át kellett élniük. A jövőjük szempontjából is felvetődött a kérdés, hogy érdemes-e itt maradniuk. Megfigyelhető egy elvándorlás is az ekkori sváb településekről. Aki meg maradt, az visszaemlékszik arra az időre. Van egy olyan hölgy, Anna néni, aki még 94 évesen tud mesélni arról, hogy ő mit élt át annak idején. Reményeink szerint itt lesz a kiállítás megnyitóján is. Központi eleme lesz a kiállításunknak az, hogy egy interjút készítettünk vele, és vannak olyan tárgyai, amelyeket a Málenkij-robot ideje alatt hozott a Szovjetunióból” – tette hozzá Baloghné Szűcs Zsuzsanna.

A finom ételek mellett nagy hangsúlyt kap a sváb kultúra, életmód megismerése.

„A gyerekeknek azért fontos, hogy lássák a régi Magyarország építészetét, hogyan éltek őseik. Az idősebbeknek azért fontos, hogy aki emlékszik rá, gyerekkorából frissítse az emlékeit, az idősek emlékeznek erre az időszakra, gondolom számukra is ez egyfajta nosztalgia. Az gondolom, hogy a kultúra kortalan. Ha úgy van összeállítva a program, ahogy itt, akkor lényegében a pici gyerekektől kezdve az egész idős emberekig, mindenki megtalálhatja, amit éppen keres” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A sajtótájékoztatón elhangzott, a rendezvényen bemutatnak majd egy makettet, mely azt jeleníti meg, hogy a Sóstói Múzeumfalu területére egy sváb portát terveznek építeni. A programok 10 órakor kezdődnek, majd egészen délután 6-ig fognak tartani.