Amiről az utcák mesélnek: a Kerekes-ház történetéből 3.

A Kerekes-ház történetét ismerhetik meg a kedves olvasók. Megismerkedhetünk Vareha József, szabómester életével és az is kiderült, hogy került a képbe a rettegett ÁVH és az Állami Biztosító.

Az épület egyik üzlethelyiségének utolsó bérlője Vareha József szabómester volt. őrá még többen emlékezhetnek, így érdemes az életútját felidézni. Dankóbokorban született 1910-ben. Négyesztendős, amikor édesapja odaveszett a fronton, így hamar be kellett állnia a családot fenntartók sorába. A szabómesterséggel Tenigli Károly mellett ismerkedett meg. Hamarosan kiderült ügyessége, így maga a mester ajánlotta be fővárosi szabász barátjához, így került 1925-ben Budapestre. A császári-királyi udvar szabóinál szmokingokat és frakkokat varrt, majd külföldi tanulmányutakra indult Bécsbe, Berlinbe, Bukarestbe és Szófiába is. 1933-ban tért haza Nyíregyházára, ugyanebben az évben házasságot kötött, majd két év múlva önállósította magát.

Hirdetései 1939-től hívták megrendelőit a Kerekes-házban kialakított angol divatszalonjába, ahol külföldi divatlapokból választhatták ki a legújabb kosztüm-, kabát- és sportruha-kreációkat. „Munkája ékesen bizonyítja, hogy ma már felesleges idegenbe menni hölgyeinknek”. Szépen ívelő üzleti karrierjét a háború szakította meg, 1944-ben őt is elhurcolták málenkij robotra a Szovjetunióba. Ott a kezdeti nehézségek után egy szabóműhelyben dolgozhatott. Három év után tért haza, rendbe hozta régi üzletét, amelyet azonban 1950-ben tőle is lefoglaltak. Az utca túloldalán vásárolt magának újat, ahol szinte élete végéig szabott és varrt. 1999. december 21-én hunyt el.

Az államosított épületbe beköltözött az ÁVH, majd 1957-ben az Állami Biztosító nyíregyházi járási fiókja, később pedig a városi tüdőszűrő állomás, a második emeleten pedig 12 családnak biztosítottak helyet. 1995-ben életveszélyessé nyilvánították az épületet, a tüdőszűrőt és a családokat kiköltöztették. A kiskörút építése során felmerült a lebontása is, végül az önkormányzat az értékesítése mellett döntött. 1996-ban Vareha Attila vásárolta meg, aki fiával együtt jelenleg is a felújításán munkálkodik: az épület megmentésével a város híres szabómesterének és az egykori lakók emlékét is igyekeznek megőrizni.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)