Amiről az utcák mesélnek: a Kerekes-ház történetéből 2.

Elsőként Róth Zsigmond sütőmester értesítette vásárlóit 1932 februárjában, hogy a Kerekes-palotában megnyitotta fióküzletét, ahol naponta háromszor kínált friss kenyeret és péksüteményt.

A péküzemét már 30 éve üzemeltető Róthnak a Kossuth utcában volt a főüzlete, míg a Nagytakarék udvarában egy másik fióküzlete. Híres volt az általa gyártott kétszersült. Propper Ede is az Egyház és a Bethlen Gábor utca saroképületét tartotta alkalmasnak arra, hogy szintén 1932-ben megnyissa „Filléres Polgári étkezdéjét”, ami még 1943-ban is ott üzemelt. Egyik szlogenje volt: „Bor és borravaló nincsen!”

Az épületben nyílt meg 1932-ben a Mária Kalapszalon, amelynek tulajdonosa Párizsból érkezett haza, ahol a világhírű „Laroche” cég divattervezője volt, így az ide betérő hölgyek a párizsi kalapdivat „csodálatos szépségei” közül válogathattak. Egy évvel később szintén itt rendezte be fűzőszalonját Pollák Imréné is, aki „legmodernebb fűzők és gyógyfűzők” készítését vállalta a „legolcsóbb árban”. Mindkét üzlet még az 1940-es évek elején is itt működött. Az emeleten bérelt lakást 1934 februárjától a „Club táncintézet”, amelyet fővárosi mintára alapított Lengyel László, munkatársa pedig Albu György budapesti tánctanár volt. Az úritársaságok kedvelt szórakozóhelye lett, ahol nagysikerű össztáncokat tartottak. ősszel azonban már a Koronába tették át székhelyüket, de az alapítók különválásával a táncintézet hamarosan megszűnt.

A Zrínyi Ilona utcából ide tette át székhelyét Schwartz Sándor műszerész, akinek fő profilja az írógépek és varrógépek javítása volt, de ezekhez való alkatrészeket is árult. Mindössze egy évig, 1934 és 1935 között Madarász Hella fényképészeti műtermének is helyt adott az épület. Az egyik üzlethelyiséget 1938-tól Kovács Pál bérelte, aki „Monopol” műszaki üzletében „kultúrfejlesztő, időszerű mechanikai játékokat”, villanykörte izzókat, szerelési anyagokat, kerékpárokat, dinamókat, fényszórókat, valamint részletre kínált megvételre rádiót és írógépet. Még 1944-ben is hirdette üzletét.

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)