Amiről az utcák mesélnek: „Üdvözöljük Miss Nyíregyházát!” 2.

Miért nem szerette a tizenhat éves lányt, ha Macának szólították, miért mondott le a „világszépe” címről, és hogyan lehetett eljutni a „Miss Hungária” versenyre 1930-ban?

A jelenlévők hiába követelték, hogy mutassa meg magát a város legszebbjének választott hölgye, Jánossy Maca a családjával már korábban távozott. A legkitartóbbak Rácz Marci és bandája zenéjére reggelig ropták a táncot. Így ért véget a népünnepély, amely „teljes sikerrel végződött”, s bizonyára hozzájárult a kitűzött cél eléréséhez is, hiszen Kovács István emlékszobrát 1929 októberében felállították.

A Nyírvidék riportere otthonában kereste fel a győztest, akiről kiderült, hogy a keresztneve Margit és nem szereti, ha Macának hívják, a becéző neve Manci a mindössze 16 és fél esztendős leánynak. Az édesapja Jánossy Miklós HÉV főmérnök-felügyelő, és a Vay Ádám (ma Dózsa György) utca 5. sz. alatti ház második emeletén laknak. A győztes jelenleg a vakációját tölti itthon, egyébként Bécsben tanul a dominikánus apácák intézetében. A legnagyobb szenzációt azzal szolgáltatta, hogy jutalmáról lemondott, azt a zsűri a második helyezett javára ítélte. Egy fővárosi lap is bemutatta olvasóinak: „A legszebb nyíregyházi leány koronázatlan királynője a szépségnek, kedvességnek és bájnak. Nagy dióbarna szemei vannak, alakja sudár, kezei alabástrom fehérek és barna haja pajkosan fodros”.

Egy évvel később, 1930-ban újra szépségversenyt tartottak, amelynek már az volt a tétje, hogy a győztese indulhatott a Miss Hungária címért. A szervezést a Nyírvidék szerkesztősége vállalta, akik igyekeztek megnyugtatni a jelentkezőket, hogy azon a „zárkózottan élő családok leánykái” is részt vehetnek, hiszen a versenyzők felvonulásánál csupán a szakértőkből álló zsűri lesz jelen egy zárt helyiségben, valamint a jelöltek legközelebbi női hozzátartozói közül egy. Így „minden feszélyezettség nélkül vonulhatnak fel a zsűri elé s nem lesznek kitéve annak, hogy a kíváncsi tömeg zaklassa őket”. A felajánlott különböző nyeremények mellett „a vidéki Misseket be fogják mutatni a társadalmi és politikai világ előkelőségeinek és tiszteletükre előkelő miliőben rendezik meg a legszebbeknek kijáró hódolat ünnepségeit”.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu