Amiről az utcák mesélnek; „Üdvözöljük Miss Nyíregyházát!” 3.

Percekig tartó tapsorkán és tomboló éljenzés fogadta, bármilyen hivatalos ünnepségen jelent is meg. A virágcsokor kötelező volt, de kijárt a díszebéd is, végül mégis lemondott az országos megmérettetés részvételi jogáról a második helyezett javára…

A város legszebb hölgyére a Nyírvidékben megjelent szavazócédulán lehetett leadni a voksokat. A lap egy idő után szinte napról napra közölte, hogyan változtak a szavazatok. A döntőbe jutáshoz szükséges 1000 szavazatot végül 14 hölgy érte el, akik közül „a művészekből, írókból összeállított komoly esztétikai elvszerűség alapján ítélkező zsűri” választotta meg Nyíregyháza Missét.

 

A rendezők, bár próbálták eltitkolni, mégis óriási közönség lepte el a választás helyszínének környékét 1930. május 24-én. „Az egész város általános megelégedésére a Miss Nyíregyháza büszke címét a sugárzó szépségű, artisztikus megjelenésű Jánossy Manci (képünkön) nyerte”. Az előző évi választás győztese tehát megismételte sikerét, egyébként a legtöbb szavazat is rá érkezett. A második Papp Edit, a harmadik pedig Gellért Magda lett. A legszebbek tiszteletére már aznap este fogadást adtak a Korona éttermében, míg a győztes a másnapi bujtosi városi futballmérkőzés kezdőrúgását is elvégezhette, a színházban pedig díszelőadást tartottak, ahol a díszpáholyban udvarhölgyei társaságában megjelenő „Miss Nyíregyházát percekig tartó, tomboló éljenzés és tapsorkán üdvözölte”.

 

A győztes azonban a Miss Hungária választáson való részvétel jogáról lemondott, így a várost Papp Edit képviselte, aki édesanyjával, vonattal utazott a fővárosi megmérettetésre. A versenyzőket a Royal szállóban virágcsokrokkal fogadták, majd a Britannia szállóban díszebédet adtak a tiszteletükre. Este megtekintették a Nemzeti Színház egyik előadását, majd a Gellért-hegyi Tündérkertben vacsoráztak. Itt Incze Sándortól, a Színházi Élet titkárától egy arany karkötőt kaptak, belevésve annak a településnek a nevét, ahonnan érkeztek. A pünkösd vasárnapján megtartott választáson előbb a fővárosi lányok, majd a vidékiek vonultak fel a zsűri elé. Városunk képviselője bejutott a döntőbe, a győzelmet azonban nem ő, hanem Debrecen szépe nyerte el, és ő indulhatott a Miss World választáson.

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)