Amiról az utcák mesélnek... - A Kerekes-ház történetéből 1.

A Bethlen Gábor és az Egyház utca kereszteződésében található az az épület, amelyet sokan még Kerekes-háznak ismernek. A felújítás alatt levő ház ma Vareha Attila és fia tulajdona, amely családnak nagy kötödésé van az ingatlanhoz. De haladjunk szépen sorjában!

Az épületet dr. Kerekes Pál ügyvéd építtette, akit a Nyírvidék egyik számában a „háztulajdonosok egyik kipróbált régi harcosának” neveztek, utalva arra, hogy több háza is volt a városban, és gyakran emelte fel szavát a háztulajdonosok érdekében. 1919-ben, amikor a lakásügyi bizottságokat újjá szervezték a városi tanácsban, Kerekest megválasztották lakásügyi előadónak, amit rövid ideig el is látott, majd visszatért az ügyvédi pályára. Virilisként tagja volt a város képviselő-testületének. Nemcsak a lakásügyi kérdések foglalkoztatták, hanem például 1929-ben kifejtette véleményét a Korona bővítéséről, majd az utcanevek kereszteléséről is. Utóbbi kérdéskörben javasolta, hogy nevezzenek el közterületet Benczúr Gyuláról és Kovács István nemzetőr vértanúról.

Kerekes a képen látható kétemeletes házat bérháznak építtette 1931-ben. A tervek elkészítésével a keszthelyi Svastits Géza okleveles építészmérnököt bízta meg. A kapcsolat valószínűleg oda vezethető vissza, hogy Svastits gimnáziumi tanulmányait városunkban végezte. Az építtetőt jó és követendő példaként hozták fel arra, hogy bár az iparosok a generálvállalkozó felügyelete mellett dolgoznak, de keresetüket magától az építtető ügyvédtől kapják meg, így nem fordulhat elő, hogy valakik felvállalják a munkát, de az alvállalkozókat és a munkásokat már nem fizetik ki.

Még épült a ház, amikor már bérletre kínálta az 1, 2, 3 és 4 szobás lakásokat, üzlethelyiségeket, az elkészülte után pedig õ maga is ide helyezte át ügyvédi irodáját a Takarékpalotából, ahol 1912-tõl fogadta ügyfeleit. A hirdetésekben hamarosan „Kerekes-palotának” nevezik a házat, amelyben az idők folyamán különböző üzletek kaptak helyet. Bejárattól függően az Egyház utca 4. vagy a Bethlen utca 10. számot adták meg címül.

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)