Amiről az utcák mesélnek... - A kormányzó Nyíregyházán 3.
Amiről az utcák mesélnek... - A kormányzó Nyíregyházán 3.

Horthy Miklóst 1928 őszén immár harmadik alkalommal látta vendégül a város. Jövetelének apropóját ezúttal az országos ünnepségek sorába illesztett, a megye világháborús hősi halottainak tiszteletére készült emlékmű leleplezése adta. Így 1928. október 21-én a megye és a város vezetői mindent megtettek, hogy Magyarország államfője és kísérete számára emlékezetes nappá varázsolják Kisfaludi Strobl Zsigmond kiváló alkotásának átadását.

A forgatókönyv hasonló volt az előző két látogatáshoz: a Turán különvonattal érkező méltóságokat az állomáson fogadták és köszöntötték. Érdekesség, hogy a fogadók sorában ott volt Krúdy Gyula is. Bencs Kálmán polgármester üdvözlőbeszéde után a város díszfogata vitte a kormányzót az ünnepi esemény helyszínére. Címerekkel, zászlókkal és virágokkal díszbe öltöztetett városi épületek mellett haladtak el, az ünneplő sokaság érdeklődő pillantásainak kíséretében. A tudósító szerint mintegy 15 ezer ember várta „ihletetten” az akkor még Bessenyei téren a kormányzó, a világi és egyházi méltóságok megjelenését, a szobor leleplezését. Természetesen az elődök emléke előtt tisztelgő katonák is felsorakoztak a téren, ahogyan a leventék és a cserkészek is.

Az ünnepséget a Himnusz után Kállay Miklós főispán nyitotta meg, majd Mikecz István alispán mondott beszédet, ismertetve a szobor történetét is. A megye és a város vezetése 1924-ben döntött úgy, hogy közös erőből állítanak egy monumentális emlékművet annak a 6694 férfinak, akik a nagy háborúban haltak hősi halált. Horthy egy rövid beszéd kíséretében adott engedélyt a leleplezésre, majd a monumentumot a polgármester vette át azzal a gondolattal, hogy „hirdesse ez emlékmű az ősi Nyírség székhelyén a magyar éjszakában a hazaszeretet és önfeláldozás fényes nagyságát”. Koszorúzás és a katonák díszmenete zárta az ünnepséget, amelyet a kormányzó a megyeháza erkélyéről tekintett meg. A Koronában elköltött négyszáz terítékes díszebéd után még jutott idő a leventék versenyének megtekintésére is.

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)