Amiről az utcák mesélnek... - Az első gyógyszerésznő városunkban
Amiről az utcák mesélnek... - Az első gyógyszerésznő városunkban

1928-ig hét gyógyszertár működött Nyíregyházán, ahogyan azt a sorozat előző részében bemutattam. A nyolcadik „gyógytár” úgy vonult be a helyi patikák történetébe, mint az első női tulajdonossal rendelkező. Ez volt az „Isteni Gondviseléshez” címzett, a Deák Ferenc és a Kiss Ernő utcák kereszteződésében létesített patika, amely a vasútállomás felé eső, lakóházakkal egyre bővülő városrész lakóinak az igényeit volt hivatott kiszolgálni.

A Nyírvidék tudósítója személyesen kereste fel Illés Zsófiát, az 1928. augusztus 22-én megnyílt gyógyszertár tulajdonosát, aki a leírása szerint „szép, barna, fiatal leány”. Persze gyorsan kiegészíti magát azzal, hogy „a szépség nem okvetlenül szükséges ahhoz, hogy valaki gyógyszerész legyen”. Majd így folytatja bemutatását: „Illés Zsófia bizonyára zokon veszi majd, hogy elsősorban a szépségével foglalkoztunk, holott õ komoly gyógyszerész, női patikus, akinek pápaszemet képzelünk az orrára, amint nagy buzgalommal keveri a gyógyító mérgeket”. A tudósító a tulajdonos szemrevételezése mellett kitér a berendezésre is, hiszen a friss bútor kellemes szaga is megüti az orrát: „A világos, ízléses bútorzat előnyösen emelkedik ki a sötét falak hátteréből”. A gyógyszertár berendezését Oláh E. Zsigmond iparművész tervezte és bútorgyára készítette el. Megtudjuk továbbá, hogy a gyógyszertár melletti laboratóriumban Illés Mária rendezgeti a gyógyszercsomagokat, valamint a tulajdonos édesapja, dr. Illés Andor, aki a kir. törvényszék elnöki tisztét töltötte be.

Illés Zsófia 1923-ban a budapesti egyetemen szerzett gyógyszerészmesteri oklevelet. Az általa létesített patika még a második világháború után is működött, igaz, nevében már csak a „Gondviselés” szó szerepelt. A patika épületét egy közelben lakó szerint már több mint tíz éve lebontották, a telke üresen várja, hogy ismét az isteni gondviselés szolgálatába állhasson. Szintén a lakó elmondása szerint a telekre egy óvoda építését tervezik.

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)