Amiről az utcák mesélnek... - „Az Úr áldása legyen emlékezetén!”

A vakolatok mögött, egymásra rakva számtalan "BM" feliratú tégla támasztja Nyíregyháza ikonikus és régi épületeit. A téglák egy jól ismert személyiséghez kötődnek. Róla szól ez az írás... 

Özv. Barzó Mihályné született Kelemen Anna felesége, Etelka, Bandi, Miska, Pista, Lajos, Irén és Jenő gyermekei a kiterjedt rokonság nevében is fájdalomtól megtört szívvel tudatták, hogy Barzó Mihály építőmester munkás életének 52-ik, boldog házasságának 14-ik évében hosszas szenvedés után elhunyt. A gyászjelentésben felsorolták a város elismert polgárának haláláig betöltött címeit is: Nyíregyháza város képviselőtestületének, Szabolcsvarmegye törvényhatósági-bizottságának, a nyíregyházi evangélikus egyház képviselőtestületének és tanácsának tagja, a debreceni kereskedelmi és iparkamara kültagja, a Nyíregyházi Függetlenségi 48-as Párt alelnöke, az önkéntes tűzoltó egyesület örökös tiszteletbeli alparancsnoka. Földi maradványait a Vármegyeház utca 11. számú gyászházból a Morgó melletti sírkertben lévő családi sírboltba helyezték örök nyugalomra.

Barzó Mihály halálának 115. évfordulója alkalmából felújították és új emléktáblával látták el azt az emlékművet, amelyet 1979 augusztusában lepleztek le a Jósavárosban található Robinson-dombon, a Garibaldi utca felőli feljáró közelében. Vajon miért itt állították fel ezt az emlékjelet, hiszen Barzó a Bujtoson létesítette téglagyárát, ahol a „BM” monogramú téglák készültek. Ráadásul az emlékmű eredeti (azóta eltűnt) emléktábláján ez a felirat szerepelt: „Jósaváros építőinek emlékére”, majd felsorolták a tervezőt, a beruházót és a kivitelezőket. Érdekes ötlet volt, hogy a város új lakótelepének építőinek emlékét a két, egymás mellé helyezett téglával összekötötték a múlttal, és egyúttal emléket állítottak a város régi építőmesterének is. Ezt juttatták kifejezésre az emlékmű új emléktábláján, amikor arra ezt a feliratot vésették: „Ahol a múlt és jelen összefonódik”.

A város sok köz- és magánépülete épült a bujtosi téglagyár kiváló termékének felhasználásával. Örömteli, hogy a téglagyár egykori tulajdonosának emlékét egy környezetében megszépült helyen és emlékmű előtt ápolhatjuk!

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)