Amiről az utcák mesélnek... – Kaszinóból lett a nyíregyházi mozi

Ezen a régi képen láthatjuk a Széchenyi szálló egykori épületét, amelyet Vadász-házként ismertek, míg a képen közelebbi épületbe a Nyíregyházi Kaszinó költözködött be 1889-ben. A Kaszinó egykori könyvtárát és billiárdtermét alakították át mozivá, amelynek névadójául Gorkijt választották. A Leviczky Zoltántól kapott harmadik képen, a kidőlt betonoszlopon dolgozó munkások mögött láthatjuk a város két régi épületét.

Az első vetítést a moziban 1955-ben tartották, míg az utolsót 1977. január 2-án. A képen látható plakát még őrzi egy film bemutatását: a Sátáni ötlet című francia-olasz filmdrámát 1971-ben készítették, a Gorkij moziban elsőként 1972 novemberében vetítették. A képek azonban a második filmvetítés idején, 1973 júniusában készültek, ezt igazolja a munkások nyárias öltözéke. Egyébként ez az épület utolsó éveiben még a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat helyi szervezetének is otthont adott.

Ennek a két épületnek, valamint az Általános Hitelintézet melletti két háznak, és az ezek mögött lévő Bercsényi utcai házaknak is a sorsa 1977-ben pecsételődött meg, ugyanis a városközpont felújításának részeként ezeket az épületeket később lebontották. Helyet kellett adjanak egy új sávháznak és a belső kiskörút itteni útszakaszának. A sávház átadását eredetileg 1980-ra tervezték, azonban a kivitelezés során problémák adódtak. Már az alapozásnál kiderült, hogy a szomszédos posta telefonközpontjának közelsége miatt új alapozási tervet kellett készíteni, ugyanis a Crossbar-központ nem bírta volna el az épület legkisebb megsüllyedését sem. Végül a sávház első lakói 1981 októberében költözködtek be a 72 lakásba, míg a következő év őszén a földszintjét lakták be a különböző üzletek, kávézó és az IBUSZ irodája, míg a Kálvin téri oldalán a TIT kapott helyet.

Az autósokat 1982 decemberében kitiltották az utcából, mert ott bevásárlóutcát rendeztek be. A város „kis Váci utcáját” 1983-ban alakították véglegesen sétálóutcává.

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)