Amiről az utcák mesélnek... - „Most jó kedvvel ünnepeljünk!” 5.

Az örökváltság 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozatba még egy pályaavató futballmérkőzés is belefért. Erre az eseményre „a magyar futballsport díszei, a világon mindenütt ismert magyar futball kiválasztottjai jönnek le ünneplő városunk falai közé” – harangozta be az eseményt a Nyírvidék tudósítója. A Magyarország B válogatottját felvonultató mérkőzésre 1924. szeptember 21-én, egy vasárnapi napon került sor.

A Nyíregyházi Kereskedők Sportegylete 1922-ben alakult, majd a következő évben fúzióra lépett az 1919-ben alapított, iparos ifjakat tömörítő Törekvés Sport Egylettel, így jött létre a Nyíregyházi Kereskedők és Iparosok Sport Egylete (NyKISE). A város új klubja mérkőzéseit addig a Nyíregyházi Torna és Vívó Egylet (NyTVE) bujtosi sporttelepén játszotta. Az NyKISE a várostól megkapta a Friedmann-telepen, a vasúti fűtőház melletti volt barakkok helyét, ahol felépítették új pályájukat. A pálya mellett 2000 néző számára biztosítottak ülőhelyet. Az új létesítményt már 1924. június 15-én, egy nagy hazai derbivel felavatták, amikor az NyKISE (zöld-fekete) és az NyTVE (kék-fehér) csapatai léptek pályára telt ház előtt. A mérkőzésen a kék-fehérek diadalmaskodtak egy-null arányban.

Szeptemberben ismét telt ház fogadta a fővárosi játékosokkal felálló Magyarország B válogatottját, amellyel szemben Kelet válogatottját állították ki. Utóbbit főleg debreceni csapatok, így a DVSC játékosai alkották, de helyet kapott benne három hazai játékos is: Reichmann és Guttmann az NyTVE-ből, míg Palicz II. az NyKISE-ből. A mérkőzés előtt dr. Bencs Kálmán polgármester és Hoffer Bertalan egyesületi elnök mondott beszédet, majd a város első embere végezte el a kezdőrúgást. Előzetesen a fővárosi csapat nagyarányú győzelmét várták, azonban a keletiek, amelynek debreceniek és nyíregyháziak együtt szurkoltak, mindössze egy góllal maradt alul a hét gólt hozó összecsapáson. A pályaavató kiváló propagandája volt a futballnak és méltó ünnepe a jubiláris városnak és a sportszerető embereknek.

 

(Szerző: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)