Andalúziai gyakorlaton

A négy iskola részvételével megvalósult programban a Nyíregyházi Göllesz Viktor Szakiskola két sajátos nevelési igényű parkgondozó tanulója, valamint a Mátészalkai SzC Bethlen Gábor Szakiskolájának két szociális gondozó és ápoló tanulója is részt vett. A csapat egy egri és egy székesfehérvári szakiskola sajátos nevelési igényű diákjaival egészült ki.

 

 

 

A fogadó szervezet az Aprosmo nevű egyesület volt, amely mentálisan sérült emberek életminőségének javításával foglalkozik, és tevékenységébe beletartozik az is, hogy a célcsoport számára munkahelyeket, ezáltal megélhetést és nagyobb önállóságot biztosítson. A gölleszes tanulók az intézmény nagyüzemi méretű fóliasátraiban és kertészeti árudájában a dísznövénytermesztés fortélyait sajátították el, de jutott számukra az aktuális parkgondozási feladatokból is, mivel az Aprosmo szolgáltatásai között szerepel társasházak, intézmények, vállalatok parkjainak gondozása is. A fogadó szervezet termelő üzemeinek piaci szerepéből és az előállított termékek minőségéből cseppet sem von le az a tény, hogy az ott dolgozók jelentős része kisebb-nagyobb mértékű értelmi fogyatékossággal élő ember.

 

 

A szociális gondozó és ápoló szakmát tanuló lányok a sérült emberek számára létesített bentlakásos intézmények egyikében segítettek a helyi gondozók munkájában. Mindkét szakmában sok újszerű ismerettel találkoztak a gyerekek. Olyan tevékenységekkel, melyek az itthoni iskolai gyakorlatban nem találhatók meg, vagy amit a hazai gyakorlatban más módszerekkel végeznek. Az újszerű munkatapasztalatok elsajátításán túl gyakorolhatták a munkahelyi szabályok betartását, a csapatban való munkavégzést is. Megismerkedtek egy idegen kultúrával, a spanyol emberek vendégszerető, vidám és toleráns magatartásával, és megtanultak beilleszkedni egy idegen környezetbe.

 

A szabadnapokon ismerkedtek a helyi nevezetességekkel, részt vettek egy hajókiránduláson, egy helyi ünnepség táncos mulatságán, de a legkedveltebb célpont a tengerpart volt. Az októberi fürdőzésre a tőlünk sokkal délebbre fekvő város nyárias időjárása jó lehetőséget biztosított.
A csapattal felnőtt kísérők is utaztak, ami megkönnyítette a beilleszkedést és a nyelvi nehézségek áthidalását, így egy rendkívül tartalmas, a tanulók és az iskolák számára is tanulságos programmal gazdagodtak a résztvevők, ami remélhetőleg a jövőjükre is hatással lesz.

A projekt az Empíria Nonprofit Kft. által elnyert és koordinált pályázat keretében valósulhatott meg.

 

Bánszki Eleonóra