Apartmanok épülnek munkásoknak Nyíregyházán is
A nemrég elkészült Technológiai Transzferközpont szomszédságában épülhetnek meg a munkásapartmanok

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium áprilisi közlése szerint további 12 munkásszálló építése valósulhat meg a jövőben, közel ötmilliárd forintos kormányzati támogatással, a munkaerő-piaci mobilitás elősegítése jegyében. Megyénkben az egyik, 200 férőhelyesre tervezett épület Nyíregyházán készül.

Városunkban a debreceni székhelyű Xanga Cégcsoport őszre tervezi a beruházás elindítását. A tulajdonos-elnök vezérigazgató kérdésünkre úgy fogalmazott, jól ismeri megyeszékhelyünk gazdaságfejlesztési programját, melybe tökéletesen illeszkedik ez az építkezés. Herdon István kiemelte: cégük elsősorban ipari parkok fejlesztésében tölt be piacvezető szerepet, s Nyíregyháza azon városok közé tartozik, melyben óriási potenciál rejlik ezen a téren.

Illeszkedik az elképzelésekhez

Régóta gazdasági partnerünknek mondható Nyíregyháza, s nagyon rokonszenvesek a dr. Kovács Ferenc polgármester úr által is megfogalmazott, a meglévő cégek bővítését-erősítését és újabb vállalkozások idecsábítását célzó törekvések. Ezek a munkahelyteremtő beruházások összhangban vannak a városvezetés azon elképzelésével is, hogy hosszabb távon meg tudják tartani a fiatalságot a minőségi munkahelyekkel. Ezt szolgálja a Nyíregyházi Iparfejlesztési Alap létrehozása is, ami segíti azt a célt, hogy magas hozzáadott értéket előállító iparágak, mint az autóipar, gumiipar, elektronikai ipar, gyógyszeripar infrastruktúraigényeit kiszolgálják. Ezeknek részint már van hagyománya is Nyíregyházán.

Minőségi elhelyezés

A rendelkezésre álló munkaerő-tartalék és az infrastruktúra fejlesztése mellett azonban a dolgozók minőségi elhelyezése is szempont lehet egy-egy jelentősebb cég letelepülésénél. Az általunk építendő munkásszálló a Tiszavasvári úton, a Technológiai Transzferközpont, egyben a kis- és közepes vállalkozások számára szolgáltatásokat nyújtó inkubátorház szomszédságában épülhet fel. Persze a munkásszálló kifejezésnek régies íze van, ezért tisztázzuk: korszerûen felszerelt munkásapartmanokat terveztünk, melyet úgy kell elképzelni, mint egy modern, többszintes társasházat.

Már most van érdeklődés

Herdon István hozzátette, a 600 milliós állami támogatással épülő apartmanház egy év alatt készülhet el, de érdeklődő már most van a 200 férőhelyre a jelenleg a városban prosperáló nagyvállalatok részéről. Mindezt csak erősítheti a fentebb vázolt városvezetői szándék, hogy újabb cégeket nyerjenek meg Nyíregyháza számára.