Aradi vértanúk – Koszorúzással és népdalokkal tisztelegtek a mártírok előtt
Fotó: Szarka Lajos

Megemlékezést tartottak péntek délelőtt az aradi vértanúk tiszteletére Nyíregyházán, a Damjanich-szobornál. A koszorúzás előtt a történelmi egyházak mondtak imát, majd a Fegyveres Erők és Rendvédelmi Szervek Nyugdíjas Klubjának Honvéd népdalköre 1848-as dalokat adott elő.

Egy megpróbáltatásokkal teli időszak

A Fegyveres Erők és Rendvédelmi Szervek Nyugdíjas Klubjának Honvéd népdalkörének 1848-as dalaival, valamint koszorúkkal tisztelegtek az aradi vértanúk előtt pénteken, a Damjanich-szobornál Nyíregyházán. Idén városunkban október 4-én emlékeztek meg az Aradon kivégzett hőseinkről, akik 175 évvel ezelőtt, 1849. október 6-án életüket adták a hazáért. Dr. Ulrich Attila önkormányzati képviselő szerint ez egy olyan sorsfordító része volt a harcoknak, mely a tragédia mellett egy új, megpróbáltatásokkal teli korszak kezdete is volt egyben.

Ez egy sorsfordító esemény, a szabadságharcnak egyfajta véres lezárása volt, amikor a tizenhárom tábornokot és még három embert kivégeztek. Azért is fontos, mert rengeteg nyíregyházi harcolt annak idején 1848-1849-ben. Róluk azért is illő megemlékezni, mert közülük sokan az életüket adták a hazáért. 1849. október 6. egy új korszak kezdete is, ugyanis 10 év kemény osztrák rémuralom, elnyomás évei következtek. Azt kevesen tudják, hogy még húsz honvéd főtisztet kivégeztek október 6. után, és több tízezer honvédot és tisztet besoroztak hosszú évekre az osztrák hadseregbe, akik harcoltak Solferinónál is, majd Könignél a poroszok ellen. A szabadságharc után az osztrákok nem tudták visszaállítani az 1848-as magyar vívmányokat, hanem egy teljesen új időszak kezdődött, melynek a vége 1867-ben következett be, amikor kénytelenek voltak kiegyezni az osztrákok a magyar állammal, ezután indulhatott meg az ország az igazi polgárosodás területén – mondta a képviselő, s hozzátette: a mártírok áldozata nem volt hiábavaló, hiszen megmutatták az összetartásnak, hazaszeretetnek az erejét. Ezért is kell minden évben emlékezni rájuk, mivel a mai napig fontos tettük üzenete.

Továbbadni a mai generációknak

Dr. Ulrich Attila szerint az is szükséges, hogy a mai fiatalok se felejtkezzenek el hazánk fontos történelmi eseményeiről.

A legfontosabb üzenet az az, hogy a mai fiatalok úgy nőnek fel a magyar társadalomban, hogy vannak olyan ünnepek, amelyeket úgymond kötelező jelleggel meg kell ünnepelni vagy meg kell arról emlékezni, mivel a nemzetünk történelmének ezek fontos, sorsfordító eseményei. Ezek tartják össze a magyarságot, s ez a közös múltunk, akár tetszik, akár nem. Ezekre mindenképpen emlékeztetni kell mindenkit, mert így lesz egészséges egy társadalom, így lesz a felnövő generáció is összekötve a kiöregedővel, hiszen megkapják elődeiktől azt, amit tovább adhatnak. Ezért van az, hogy 175 év után még itt vagyunk és emlékezünk, mert annak idején, mikor fiatalok voltunk, mi is megkaptuk ezeket – zárta gondolatait a képviselő.

Az Aradon kivégzett 13 tábornokra sokan emlékeztek együtt pénteken, rengeteg koszorút helyeztek el a Damjanich-szobornál. A katonák pedig virágok elhelyezésével emlékeztek a szabadságharc hőseire.

Kapcsolódó galéria

Emlékezés az aradi vértanúkra 2024