Arany-Metszés a Művész Stúdióban: a Tolditól az Epilógusig

 

Nagyszalonta szülöttéről, a 200 éve született Arany Jánosról, Nagyszalonta szülötte, a ma már nyíregyházi színész, Rák Zoltán rendez irodalmi estet a Művész Stúdióban, december 15-én.

Az Arany-Metszés az építészetben, de a zenében is alkalmazott eszköz, a tökéletes arány keresése. Nyilván nem a leggazdagabb magyar szókinccsel bíró magyar epikus költő, író, tanár, a Tudományos Akadémia egykori tagja és főtitkára, a jelentős Shakespeare fordító nevéből származtatjuk az égi harmónia fogalmát. De beszédes a név, amolyan ragadványnév lehetne.

Szerb Antal szerint Arany a magyar szellemi élet sugárzási központja. Aranyra általában nagy bajusszal, fehér hajjal, az Őszikék költőjeként gondolunk, egy-egy sorral a Toldiból. De milyen volt ő fiatal korában? Mit jelentett számára a kor „rocksztárjával, Petőfi Sándorral ápolt barátsága? Miként élte meg a forradalom és szabadságharc éveit, a házasságot, a családi tragédiákat, az öregedést? Rák Zoltán rendezői koncepciója ezeket a kérdéseket veti föl, s keres rá válaszokat az Arany-életműből.

Abszolút úgy vagyok vele, hogy kicsit tévesnek érzem ezt a beállítottságot, hogy az öreg Arany János. Ugye, hál' Istennek a többi költőnkkel szemben elég nagy kort megélt, tehát sok művet tudott írni és elég terjedelmes is volt. Sőt talán a legterjedelmesebb költőnk. De szerintem rengeteg humort és gyönyörűséget rejt a fiatalkori költészetében. Mi egy kicsit átfogóan gondolkodunk, nem „toldizunk”, kicsit „őszikékezünk”, és nem balladázunk. Mindenből felcsendül egy kicsi.

– ígéri a színész-rendező.

Pregitzer Fruzsina számára sem ismeretlen az Arany életmű, volt már találkozása a költő balladáival, mégis meglepte őt aktualitása.

Egészen a kulisszahasogató, majdnem ripacskodó humorú Arany Jánostól jutunk el az Epilógusig. Annyira szíven ütött az aktualitása, amellyel látta több, mint 100 évvel ezelőtt a világot.

– fogalmazott a művésznő.

A dramatizált, élő zenével kísért, egymással lazán összefüggő jelenetekről Rák Zoltán így gondolkodik:

Arra vagyok kíváncsi, mit ad ez a szöveg, ez a stílus, ez a hangulat nekünk MA. Nem AGY, amit én keresek a színházban, hanem ÉRZET, érzelem.

Az Arany-Metszés bemutatója december 15-én, 20 órakor kezdődik a Művész Stúdióban, de további előadásokat is tervez az Arany-csapat.

 

Matyasovszki Edit