Ársapka és hangemberkedés – Megnevezték az év szavait
Fotó: Illusztráció

Ársapka és hangemberkedés. Ez a két szó a 2022-es esztendő szava és antiszava. Nyelvészek döntöttek arról is, mi legyen az ifjúsági és a költői szó. 13 éve a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda, a Nyelvstratégiai Kutatócsoport és újabban a Petőfi Kulturális Ügynökség szakemberei döntenek - külföldi nyelvészekhez hasonlóan - arról, mi legyen az év szava. 

Széphalomban történt az első kihirdetések egyike, a Magyar Nyelv Múzeuma épületének tetejéről. Gondolhatja az ember, hogy az év szava köznyelvi kifejezés, amit gyakran használtunk az elmúlt időszakban, és valami újat fogalmaz meg. Ez a valóság.

„Az a kifejezés, ami jellemzi az elmúlt időszakot, az elmúlt egy évet, ez az ársapka volt. Mindenki tudja, mit jelent, egyébként angol tükörfordítás. Korábban is volt már erre kifejezésünk, az árplafon. Ezt talán a metaforikus jellege miatt szívesen felkapta mindenki a sajtóban, és ezt használták. Kialakult ennek a szócsaládja is, a gázársapka, az olajársapka vagy az áramsapka. Ez jelzi is, hogy a COVID után – tavaly különben az oltakozik volt az év szava – egy újabb nehéz időszak következett be, és ennek a következménye az ársapka. Szlovákiában árstopnak nevezték el. Izraelben hatóságilag maximált árnak, Németországban azt mondják, hogy az árakra fedőt tettek” – tájékoztatott Dr. Minya Károly nyelvész, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság alelnöke.

Az év ifjúsági szava a flexel. Minya Tanár Úr egy kis leíró nyelvtani gyakorlattal máris megmagyarázta, hogyan szokott gyakorta egy képző segítségével ige születni a tulajdonnévből. 

A Flex kisgépeket gyártó cég, de a flexel nem csak sarokcsiszolást jelent, hanem utal arra, hogy valaki menőzik, felvág valamivel. Valamilyen okos eszközzel, vagy például ruházati termékkel.

„Az antiszó a hangemberkedés. Nagyon sok szinonima van rá. Ő a megmondó ember, a kommenthuszár, a fotelforradalmár, de olvastam a neten, hogy billentyűzet Toldinak is nevezhetjük őket. Ők azok, akik csak fekete-fehéret, igent és nemet ismernek, nem ismerik az árnyalatokat. Mindenkinek azonnal megmondják a bölcsességet, gondolkodás nélkül. Ülnek a számítógép előtt, és a közösségi oldalakon osztják az észt. Számukra nincs kérdés, mindent rögtön meg tudnak mondani. Tehát a hangember az, aki nem cselekszik, csak szóban szeretne mindent megoldani.” – folytatta a nyelvész.

A tevékenység és a jelenség fontosabb, mint az, hogy milyen gyakran fordul elő az illető szó a beszélt nyelvben vagy nyomtatásban.

Már csak az év költői szava maradt titokban. Ez az árnyvonat. Acsai Roland Hexameterek a kamaszkorról című versében fordul elő, mely tulajdonképpen egy metafora, hiszen a költő az árnyvonatot azonosítja a kamaszkorral, mely elsuhant és keserédes, nosztalgikus hangulatot hagy maga után.