„Át kell gondolni a tömegközlekedés jövőjét!”

A jól ismert sárga buszok a tömegközlekedés jelképei Nyíregyházán. A megyeszékhelyen összesen 37 bel- és külterületi vonalon közlekednek ezek a járművek. Naponta több ezren utaznak a buszokon. A közszolgáltatást a Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., azaz a Volán végzi. Hogy jövőre ki fogja a közszolgáltatást biztosítani, az még nem világos. A város ugyanis 41 gázüzemű és 6 elektromos buszt nyert egy uniós pályázaton, emellett pedig telephely kialakítására további 2 milliárd forintot is biztosít a kormány az önkormányzat számára.

 

"Ilyen jó helyzetben még nem volt a város!"

 

Ez az új helyzet gyökeresen alakíthatja át a helyi tömegközlekedés jövőjét. Az önkormányzat idén koncessziós eljárásban pályázatot írt ki a szolgáltatás elvégzésre. A pályázat határideje tegnap reggel járt le, és kiderült, eredménytelen lett. A Polgármesteri Hivatal ezért rendkívüli közgyűlést hívott össze, hogy a további lépésekről döntés szülessen. A képviselők ma zárt ülésen arra hatalmazták fel a polgármestert, hogy további tárgyalásokat folytasson a közszolgáltatás biztonsága érdekében. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, a korábbi évekhez képest teljesen más helyzetbe került a város a tömegközlekedést illetően.

– Jobb helyeztben lesz a város, hiszen lesz 41, saját tulajdonú CNG-s (Compressed Natural Gas, azaz sűrített földgázzal hajtott jármű – a szerk.) buszunk lesz, melyekhez még 6 elektromos is társul, és egy új telephelyet is kialakíthatunk. Az még kérdés, hol és milyen legyen a telephely, milyen legyen a töltőállomás. Rengeteg kérdés merült fel ezekkel kapcsolatban. Ezekre időt kell adni magunknak. A kérdéseket ráadásul jól kell megválaszolni, ezért akarjuk a Volánnal meghosszabbítani a szerződést. Ez maximum 2 évre lehetséges, így új pályázatot kell kiírnunk – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

Annak érdekében, hogy január elsejétől is legyen tömegközlekedés Nyíregyházán, a képviselők már korábban határozatot hoztak. Január elsejétől április 30-ig biztosan az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. szállítja az utasokat. A polgármester azonban hozzáfűzte, a jelenlegi helyzetben végig kell gondolni, hogy esetleg egy új céget hoz létre a város a szolgáltatás biztosításra, akár közösen a Volánnal is. Vagy egy másik megoldás alapján, használatba adják át az új buszokat, és az előreláthatólag novembertől már működő, új telephelyet a szolgáltatónak.

 

A közbeszerzési törvény módosítására is felkészültek

 

A rendkívüli közgyűlésen a tömegközlekedés mellett napirendi pontként tárgyalták a Beszerzési Szabályzat és a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítását. Erre azért volt szükség, mert január elsejétől módosul a Közbeszerzési törvény, és ezt szerették volna már időben lekövetni.

Z. Pintye Zsolt