Átfogó beruházás – Biztonságosabbá vált a közlekedés Kőlaposnál
Fotó: Szarka Lajos

Befejeződtek a 4-es számú főút kőlaposi szakaszán végzett építési és átalakítási munkálatok, és az új gyalogátkelőhelyet hivatalosan is átadták a forgalomnak. A közel 98 millió forintos önkormányzati beruházás eredményeként a helyiek régi kérése teljesült: a településrész lakói mostantól biztonságosan kelhetnek át ezen a korábban balesetveszélyes útszakaszon.

A 4-es számú főút Kőlapos, Újerő utcai csatlakozásában található csomópontban gyalogátkelőhely kialakítása mellett autóbuszöböl, gyalog- és kerékpárút építése, valamint a közvilágítás átépítése is megtörtént. A határidőre sikeresen befejezett beruházás nemcsak praktikus és biztonságos megoldást nyújt, hanem a környezet megújulását is eredményezte. Az önkormányzat célja ugyanis az volt, hogy az átkelőhely ne csupán biztonságos legyen, hanem esztétikailag is vonzóvá tegye a környéket, amit az új csomópont építése során kiemelt figyelemmel kezeltek.

„Ez a beruházás nem csupán egy egyszerű gyalogátkelőhely megépítését jelentette. Ha valaki végigtekint ezen a fejlesztésen, láthatja, hogy egy komplex, átfogó projekt valósult meg. Mit is takar ez pontosan? Egy 4,5 méter széles gyalogátkelőhely létesült, amely a Kőlaposra be- és kiközlekedők számára biztosít biztonságos átkelést. Ez volt a kőlaposiak legfőbb vágya, amely már évek, sőt, több mint egy évtizede megfogalmazódott. Ahogy korábban is említettem számos médiafelületen, hosszú hónapok, sőt, évek egyeztetései kellettek ahhoz, hogy idáig eljussunk, hogy megvalósulhasson ez a beruházás, megtervezzük, és előteremtsük a szükséges forrásokat. Ez nem volt egyszerű feladat, hiszen a 4-es számú főút egy forgalmas, gyors közlekedési útvonal, ahol gyalogátkelőhelyet létesíteni nem a legegyszerűbb, sem a tervezés, sem a kivitelezés szempontjából. Azonban a végeredmény igazolja, hogy sikerült teljesíteni a kőlaposiak kérését, és ez a legfontosabb számomra” – fejtette ki Halkóné dr. Rudolf Éva, a városrész önkormányzati képviselője.

A hivatalos átadón dr. Kovács Ferenc polgármester elmondta, az új gyalogátkelőhely és a környező infrastruktúra fejlesztései jelentős lépést jelentenek a település közlekedésbiztonságának javításában. Az önkormányzat bízik abban, hogy az új gyalogátkelőhely és a kapcsolódó fejlesztések jelentősen javítják Kőlapos közlekedését, csökkentve a balesetek számát és növelve a lakosok biztonságát.

„Ez egy rendkívül nagy volumenű munka volt, amely a költségekben is tükröződött – összesen 98 millió forintba került, kerekítve. Úgy gondolom, ezzel a beruházással a kőlaposiak több évtizedes álma és vágya vált valóra: mostantól biztonságosan kelhetnek át a főútvonalon. Hálás köszönetemet szeretném kifejezni elsősorban a közútnak, amely végül partnerségben velünk, az állami úttal együttműködve segített a projekt megvalósításában. Köszönet illeti a tervezőket, kivitelezőket, a műszaki ellenőrt, és mindenkit, aki ezen dolgozott, hiszen rekordidő alatt sikerült befejezni a munkát: május 9-én történt a munkaterület átadása, és már augusztus 9-én elkészült az átkelőhely” – részletezte dr. Kovács Ferenc.

Dr. Kovács Ferenc hozzátette, hogy a városvezetés számára a közlekedésbiztonság kiemelt prioritás. Ennek jegyében az elmúlt időszakban a hagyományos mellett 8 piros zebrát festettek fel a városban, valamint 22 okoszebrával is bővítették a gyalogátkelőhelyek számát. Ezek a statisztikai adatok szerint jelentősen csökkentik a balesetek számát az átkelőkön. A városvezetésnek köszönhetően a közlekedésbiztonság javítása érdekében az elmúlt években nemcsak új gyalogátkelőhelyek létesültek, hanem több útszakasz is megújult, körforgalmak és új jelzőlámpás csomópontok létesültek, valamint a jövőben további fejlesztések várhatók.

Kapcsolódó galéria

Új gyalogátkelőhely Kőlaposon