Attól, hogy egyetemnek nevezünk valamit, ami főiskola volt, még nem lesz jobb

A választási programjuk felsőoktatásra vonatkozó részét ismertette a Magyar Szocialista Párt két megyei politikusa csütörtöki sajtótájékoztatóján.


Veres János országgyűlési képviselőjelölt szerint az állam olyan helyeken is beavatkozott a felsőoktatásba, ahol célszerűtlen volt, s úgy gondolja, több lehetőséget kell biztosítani a magyarországi fiataloknak. Veres János úgy vélte, fontos, hogy tegye lehetővé az állam, hogy minél többen tudjanak felsőoktatásban részt venni, minél többen szerezhessenek diplomát, hiszen mára a felsőfokú végzettség olyanná vált, mint régen az érettségi vizsga volt. Ezért az első diploma ingyenességét ígérik, a hátrányos helyzetű fiataloknak pedig olyan programot, mellyel lehetővé válik az első diploma megszerzése. Egyúttal Veres János szeretné, ha minden akkreditált intézmény biztonságos működése hosszú távon garantált lenne. Csabai Lászlóné országgyűlési képviselőjelölt számadatai szerint a felsőoktatásban részt vevők 42%-a költségtérítést fizet, a vidéki gyerekeknek olcsóbbá tennék a tanulást. Ami Nyíregyházát illeti: sajnálattal nézi a küzdelmet, amit a Nyíregyházi Egyetem folytat a fennmaradásáért, működőképességének megőrzéséért, és a diákokért. Szerinte az egyetem egyedül nem lesz képes megoldani ezt a helyzetet, ha nem kap hozzá kellő segítséget, és szerinte fontos a tanárképzés a generációváltás miatt.

„Azt gondoljuk, hogy a mindenkori magyar kormánynak el kellene dönteni, hogy mi a célja és az elvárása a vidéki egyetemekkel, főiskolákkal, hiszen lehet persze egyetemnek nevezni azt, ami főiskola volt, attól az nem lesz jobb, hogyha a benne levő oktatás színvonala, vagy a benne levő gyermekek, tanulók színvonala nem egyetemi szintű." - mondta Csabai Lászlóné.