Augusztus 20-án zárt a XV. Nemzetközi Kórusfesztivál és Mesterkurzus
Fotó: Trifonov Éva

Idén 15. alkalommal rendezték meg a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált és Karvezető Mesterkurzust Nyíregyházán, ahol 11 ország képviselői gyűltek össze. Az esemény nemzetközi vonalát olasz, észt, német, holland, tajvani és japán kórusok képviselték, akik magas színvonalú előadásokkal járultak hozzá a fesztivál sikeréhez. A magyarországi kórusok közül a kecskeméti Aurin Leánykar, valamint a Cantemus Kóruscsalád saját együttesei is színpadra léptek.

A 15. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezető Mesterkurzus nyitókoncertje Praetorius „Viva la musica” című dalával kezdődött, amelyet a Cantemus kóruscsalád adott elő Szabó Dénes vezetésével. A 15. nyíregyházi kórusfesztiválra a világ minden tájáról érkeztek énekkarok, többek között Olaszországból, Észtországból, Németországból, Hollandiából, Tajvanról és Japánból. Hazánkból a kecskeméti Aurin Leánykara színesítette a programot a Cantemus kóruscsalád énekkarai mellett.

„Az elmúlt 30 évben egy fantasztikus csapat formálódott itt. Minden tudásunkat és tapasztalatunkat beleadjuk, a külföldről tanult jó gyakorlatokat átvesszük, és határozottan elutasítjuk mindazt, ami ártana nekünk. Ez a kettős küzdelem vezet oda, hogy a világ egyik legjobb fesztiválját rendezzük meg. Azonban mindez nem magától történik – a nyíregyházi Cantemus Kórus elkötelezett csapata éjt nappallá téve dolgozik ezen a sikerért”

részletezte Szabó Dénes Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zenepedagógus, kórusvezető.

asárnap este a Kossuth téren megrendezett hagyományos belvárosi folklór est számos érdeklődőt vonzott. A rendezvényen a fellépő énekesek látványos, nemzeti hagyományokat idéző műsorral szórakoztatták a közönséget, akik ezúttal is nagy számban gyűltek össze, hogy élvezzék a művészi előadásokat. Az esti program előtt dr. Kovács Ferenc, városunk polgármestere a városháza nagytermében fogadást adott a kórusvezetők tiszteletére.

„A Cantemus egy rendkívül népszerű és értékes kezdeményezés, különösen ez a fesztivál, amely már régóta kétévente kerül megrendezésre. Nagy örömömre szolgál, hogy ennyi munka van mögötte, és ilyen színvonalon szervezik meg, világszínvonalú kórusokat vonzva a világ minden tájáról. Ezek a kórusok nemcsak a fesztivált emelik, hanem Nyíregyháza hírnevét is öregbítik. Ma már ez a fesztivál szerves része Nyíregyháza brandjének”

– emelte ki dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Az augusztus 20-ai hagyományos gálaműsoron több mint 800 énekes lépett közösen színpadra a Continental Arénában. A Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál nemcsak a zene ünnepe volt, hanem a különböző kultúrák találkozásának színtere is, ahol a résztvevők közös nyelve a zene volt. A fesztivál idén is hozzájárult Nyíregyháza kulturális életének gazdagításához, és emlékezetes élményekkel ajándékozta meg mind a fellépőket, mind a közönséget. Az eseményen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere megköszönte a város nevében a fellépő együtteseknek, hogy részt vettek a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon és eltöltöttek néhány szép napot Nyíregyházán, amely 2 év múlva is visszavárja őket. A fesztivál zárásaként az egyesített kórus zenekari kísérettel adta elő az István a király rockoperából a Felkelt a mi napunk című dalt.

Kapcsolódó galéria

Cantemus Fesztivál 2024 - Gálakoncert