Augusztus 20. – Az ország a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készül
Augusztus 20. – Az ország a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készül

Már zajlanak az augusztus 20-i budapesti tűzijáték előkészületei. Idén minden eddiginél több, harmincezer pirotechnikai terméket fognak felhasználni. Ahogy minden éveben idén is készülnek meglepetéssel a szervezők. Az ország a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készül, az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódva három és fél nap alatt több száz program lesz – hangzott el az M1 Híradójában.

Elkezdték vízre helyezni azokat a speciális tutajokat, amelyekről fellövik majd augusztus 20-án a pirotechnikai eszközök egy részét. A Dunán hetven vízi jármű segíti majd az előadást.

Elektromos kábelek kötik össze a tűzijáték elemeit. Minden nap ötven pirotechnikus dolgozik azon, hogy augusztus 20-án, Szent István ünnepén a berendezések üzemkész állapotban legyenek, és a tervezett időben lépjenek működésbe.

A tűzijáték motívumait és ritmusát a látványtervezők minden évben egy előre kiválasztott zenéhez álmodják meg. Ezek összhangja teszi emlékezetessé a műsort. Meglepetés idén is lesz. A leglátványosabb pirotechnikai elemek között ugyanis vannak olyanok, amelyeket kifejezetten erre az alkalomra terveztek és gyártottak.

Idén minden eddiginél több, harmincezer pirotechnikai terméket fognak felhasználni.

Ez a két évvel ezelőttihez képest kétszer annyi eszközt jelent. A látvány pedig 4,3 kilométeren terül majd el. A görögtűz a Szabadság és az Erzsébet hídon lesz látható. A műsor hét felvonásból áll. Mindegyik egy rá jellemző színből bontakozik ki.

„Tehát például, hogyha ahhoz a részhez érünk, ahol a magyarságról van szó, akkor ugye a nemzeti trikolór színek, mint a piros, fehér, zöld fognak majd legjobban látszódni az égen, de ettől függetlenül az aranyszín, a kék szín. Tényleg nagyon színes tűzijáték lesz” – ismertette Kotasz Gergő pirotechnikus, a Nuvu Kft. sajtóreferense.

Az ország a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készül, az augusztus 20-i nemzeti ünnephez kapcsolódva három és fél nap alatt több száz program lesz. A Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a héten azt mondta, hogy

az érintett szervezetek felkészültek a fesztiválszerű rendezvénysorozatra.

„Tizenhét fesztivál helyszínen zajlanak majd és a tűzijáték is többszörös nagyságú lesz már csak a hosszát tekintve is, hiszen 4,3 kilométer hosszan fogjuk a Dunapartot igénybe venni. Sokkal több kilövőállással, uszállyal és az ezzel járó korlátozásokkal, illetve biztonsági intézkedésekkel” – fogalmazott Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

A szervezők folyamatos kapcsolatot tartanak az Országos Meteorológiai Szolgálattal is. Az eddigi előrejelzések szerint nem várható olyan időjárási körülmény, ami megzavarhatja az államalapítás ünnepét.

hirado.hu