Augusztus 20. - Az új kenyér ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban

Augusztus 20. államalapító királyunk ünnepe, ugyanakkor ez a nap az új kenyér ünnepe is. A Sóstói Múzeumfalu idén is izgalmas programokkal várta a látogatóit. A nap végén pedig református istentisztelet keretében az új kenyér megáldása és kóstolója következett. 

„Míg Isten lesz, kenyér is lesz.” Tartja a kenyér nélkülözhetetlenségét kiválóan hangsúlyozó szólás. A falusi lakosság és a városi családok egy része az előző század közepéig maga készítette a család táplálásához szükséges kenyeret. Becsben tartása, tisztelete még a 20. században is elevenen élt.

A Sóstói Múzeumfaluban az új kenyér ünnepén felelevenítették a hagyományokat: beindították a matolcsi szárazmalmot, és felvonult az „In Ferro Veritas” középkori hagyományőrző csoport, akik egész napos bemutatóval várták a látogatókat az Árpád-kori faluban. Kihirdették a „Gazdaasszony vagy gazda kovászos kenyere” elnevezésű verseny győztesét, a gyermekeket pedig a Burattino Bábszínház előadása és a kenyér élettörténetét bemutató interaktív játék várta. Ezen kívül volt körhinta és népi játszóudvar is. A program részeként, a hagyományoknak megfelelően a faluközpontban hálaadó református istentiszteletet tartottak. Igét hirdetett Kósa László református lelkipásztor. Az istentiszteletet pedig az új kenyér megáldása és kóstolója követte.