Augusztus utolsó hete Nyíregyházán a VIDOR Fesztiválé

Augusztus 23-án kezdődik Nyíregyházán a hagyományos, immár 23. alkalommal megrendezett VIDOR Fesztivál, a legnagyobb nevettetők seregszemléje, amely ezúttal is változatos kínálattal, rengeteg élménnyel, pezsgő hangulattal várja a megyeszékhely lakóit és az idelátogatókat.

 

– A menetrend kialakítását minden évben rengeteg munka előzi meg a Vidor előtt. Munkatársaimmal már hónapok óta azon dolgozunk, hogy nézőink mindenből a legjobbat kapják, mindenki jól érezze magát nálunk, akár egyetlen napra látogat el a fesztiválra, akár az egész hetet itt készül eltölteni – fogalmazott Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház igazgatója. – A fesztivál mindnyájunk közös ügye, a közönség öröme és elégedettsége pedig minden erőfeszítést megér, mert a nevetés valóban erősebbé tesz.

– Mire számítsunk az idén?

– Látványos nagyszínpadi alkotásokkal, a vígjáték igazi klasszikusaival éppúgy találkozhatnak nézőink, mint egyedi, különleges csemegékkel. Színházi versenyprogramunk ebben az évben is a humor legszélesebb spektrumából merítő produkciókat kínál. Emellett lesznek koncertek, orgonajátéktól a világzene sztárjaiig, mutatványosok, bábosok veszik újra birtokukba városunk utcáit, újra nyit a VIDOR kert és a VIDOR falu, ahol a gasztronómia szerelmesei is megtalálhatják a kedvükre való ínyencségeket.

– A színházi versenyprogram már ismert, elkezdődött a jegyárusítás is. Volt miből válogatni? Mely előadásokat emelnéd ki?

– Bőven volt, a korábbi évekhez hasonlóan szinte minden színház jelölt előadást nagyszínpadra és kamaraszínpadra is. Amikor a Vígszínházban A hazugot láttam, azonnal biztos voltam benne, hogy helye van a VIDOR-on. Különleges produkció, nem egy megszokott vígjáték, a szokottnál kicsit több mozgás van benne, de Horváth Csaba rendezőt ismerve ez nem meglepetés.

A Játékszín Aranylakodalom című vígjátéka közkívánatra idén is visszatér (mely az igen sikeres Legénybúcsú előadás folytatása), tavaly csak off-programban szerepelt, idén már a versenyprogramban is. A felhőtlen szórakozást többek között Szente Vajk, Nagy Sándor, Szerednyey Béla, Náray Erika és Kárpáti Rebeka garantálják.

Kiemelném még a Ne most drágámat a kecskemétiektől, de a Zalaegerszegről érkező Indul a bakterház is vígjáték lesz a javából. Úgy gondolom, hogy a Besenczy Árpád vezette színészcsapat segít majd feleleveníteni a filmes élményeinket. A debreceniek Úrhatnám polgárja ugyancsak érdekes színfolt lesz Keresztes Attila rendezésében. A főszereplő – vendégként – Pindroch Csaba, akivel a nézők a Bencs Villa Többszemközt estjén közelről is megismerkedhetnek. A Szindbád Szabadtéri Pódiumszínpadán a Hírös Gasztroszínház Fiú, leány, bor című vígjátékát borkóstolás és akár vacsorafogyasztás közben is élvezheti a közönség – a Szindbád Bisztró gasztro­jegyével.

– Az Orlai Produkció előadásai mindig sikert aratnak, most sem kell nélkülöznünk...

– Valóban, őket már szinte nem is kell külön említeni. Megnéztem a Tok-tok avagy hogy pattog a kocka? című előadást, komédia a köbön, remek szórakozás, itt a helye a versenyprogramban.

– Feltűnt, hogy hosszú évek után Hernádi Juditot és Kern Andrást nem látjuk a VIDOR-on, noha előadásaikra mindig nagyon gyorsan elfogytak a jegyek.

– Ebben semmi szándékosság nincs, nem jelöltek olyan előadást, amiben ők szerepelnek. Tehát nem az az oka, hogy tavaly elvitték a fődíjakat, és idén pihentetni akarjuk őket... Mi természetesen nem annak kapcsán válogatjuk az előadásokat, hogy a legnagyobb nevek legyenek benne, hanem igyekszünk tényleg a legjobbakat kiválasztani.

– A három zsűritag kiléte már ismert, de ki lesz a zsűrielnök?

– Az idei VIDOR Fesztivál zsűrielnöke a nyíregyházi közönség nagy kedvence, Puskás Tivadar lesz, aki hosszú éveken át szórakoztatta a nézőinket a Móricz Zsigmond Színház társulatának tagjaként.

– Most is lesz előadás a Kossuth téren, mint az elmúlt években?

– Jó eséllyel igen, bár ezúttal nem könnyű olyan zenés darabot találni, amit a téren technikailag is meg tudnak csinálni. Tárgyalunk, de még nem került pont a végére. Augusztus 26-án, hétfőre tervezzük.

– A színházi versenyprogram előadásait már tudjuk, de mi a helyzet a koncertekkel?

– Augusztus 12-én, a sajtótájékoztatón ismertetjük majd a Kossuth téren, kik lesznek a fellépők.

– Nem láttam a helyszínek között a Timpex Arénát. Miért?

– Valóban, egy dolog változik a korábbi évekhez képest, hogy a Nemzeti Lovas Színház az idén nem lép fel Nyíregyházán. Mindig telt házas előadásokat mutattak be, de most a Hotel Pagony környezetében nagyszabású építkezés zajlik, emiatt nem alkalmas ez a helyszín arra, hogy több ezer nézőt befogadjanak. Reméljük, jövőre újra VIDOR helyszín lesz a Timpex Aréna!

A többi hagyományos dolog megmarad: lesz VIDOR kert és VIDOR falu, érkeznek a mutatványosok, bábosok, egyszóval ott folytatjuk, ahol abbahagytuk.

– A megszokott módon juthatunk jegyekhez?

– Igen, az értékesítés már elkezdődött, a VIP bérlettel rendelkező látogatóinké volt ezúttal is az elsőbbség, majd az érvényes bérlettel rendelkezők vásárolhatták meg jegyeiket. Most már bárki hozzájuthat akár az interneten, akár személyesen, a Színház u. 2. alatti jegyirodánkban.

Az idei év újdonsága a VIDOR szabadtéri bérlet, mely a fesztivál versenyprogramjának 3 Rózsakert Szabadtéri Színpad előadására (A hazug, az Indul a bakterház és az Aranylakodalom vígjátékok) váltható kedvezményes áron!

Ajánlom a színházrajongók figyelmébe az esemény honlapját (vidor.eu), ahonnan részletesen tájékozódhatnak az előadásról, illetve a színházunk weboldalát: www.moriczszinhaz.hu.

– Más. A Móricz Zsigmond Színház művészei most többnyire a pihenésre szánhatják idejüket, szükségük is van a feltöltődésre. Mikor folytatják?

– Augusztus 9-én láthatják a nézők a Rózsakert Szabadtéri Színpadon a Bolha a fülbe előadásunkat, majd augusztus 13-án a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, a szereplők pár nappal az előadások előtt elkezdik a felújító próbát, utána jön a Legénybúcsú 16-án, szintén a Rózsakertben, ők is próbálnak előtte. Az Oz, a nagy varázsló próbái augusztus 19-én kezdődnek el. Szeptember másodikán indul a Padlás és a Játszd újra, Sam próbafolyamata. Szerencsére kiemelkedően nagy az érdeklődés a színházbérletekre, már új bérletek vásárlására is lehetőség van jegyirodánkban vagy akár online is.

– A színházigazgatónak jutott-e némi ideje a pihenésre?

– Nyáron nem nagyon van rá alkalom, néhány napot töltöttünk el a Balatonnál. Bízom benne, hogy egy-egy napot még ki tudok szakítani.

(Szerző: Kováts Dénes)