Autóbusz-telephely – Júliusban kész a teljes intézmény
Fotó: Szarka Lajos

A nyáron elkészülő autóbusz-telephely elsődleges célja a környezet védelme. Emellett a sűrített földgázzal üzemelő 41 új CNG autóbusz töltőállomása is társult a projekthez, illetve a járművek szerelése, karbantartása és korszerű tárolása is megoldott a Tiszavasvári úti telepen. A 8,1 milliárd forintos, 100%-ban támogatott fejlesztés júliusban készül el.

 

A város büszkeségei között szerepel az a nagyon fontos beruházás, mely a tömegközlekedés szolgálatában áll. A Tiszavasvári úti Autóbusz-telephely a Technológiai Transzfer Központ szomszédságában épül. A 80%-os készültségben lévő intézmény 2. helyszíni bejárására érkezett a polgármester.

„Ez egy IKOP-os pályázat, ami 100%-os intenzitású. Első körben 5 milliárdot nyertünk, aztán felemelték 7-re, és végül 8,1 lett kerekítve a vége, merthogy az első körben még a 41 gázüzemű buszt vásároltuk meg, és állítottuk üzembe 2018 év elején, de ahhoz kellett egy töltőállomást is építeni. Azt itt, az egykori laktanya területén lehetett, mert itt volt olyan gázvezeték, ami ehhez szükséges. Egyébként máshol több száz millióért lehetett volna kiépíteni. A VOLÁNBUSZ-szal egyeztetve megállapodtunk abban, hogy egy nagyon modern telephelyre van szükségük, mert a régi már nem nevezhető ennek. Megindult a tervezés, és a kivitelezés is. Kész az irodaház, a recepció és a porta” – tájékoztatott a bejáráson dr. Kovács Ferenc polgármester.

A telephely a volt Vay Ádám Laktanya helyén épül, hiszen kedvezőek voltak ott több tekintetben is az adottságok. Jó a közlekedési kapcsolat, megfelelő a közműellátottság, és a szeparált terület is optimális a feladathoz. A projekt része a szolgáltatási színvonalat javító intelligens közlekedési rendszer, és a korszerű utastájékoztatás további fejlesztése is.

„Ahol vagyunk, az a javítócsarnok, ahol lesz egy minden busznak tökéletesen megfelelő technológiájú javítórész, meg lesz egy vizsgáztatórész is. Itt személygépkocsikat is lehet vizsgáztatni. Mögöttünk jobbra már kész van a 84 busz fogadására képes parkoló. Ebben csuklós buszok is vannak. Elkészült a gázüzemű töltőállomás mellé a dízel, és tervezünk majd elektromos buszokhoz is töltést és szervizelést is. Tulajdonképpen ez a csarnok is így épült meg. Fontos a környezetvédelem, a levegőtisztaságunk javítása. Ezért is szereztük be a buszokat, de igazán ennek a szellemében épül meg a telephely, mert napelemeket is raktunk minden épületre, tehát annyi kapacitás áll rendelkezésre, ami a világítást valószínűleg meg tudja oldani” – folytatta a bemutatást a polgármester.

A beruházás során vigyáztak többek között arra, hogy megfelelően kezeljék a veszélyes hulladékot, emellett fákat, cserjéket ültetnek a telephely körül, különös gonddal őrzik a kertvárosi lakónegyedet. Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program 8,1 milliárdos beruházása tehát nyáron kerül a város tulajdonába.

Kapcsolódó galéria

Autóbusz-telephely helyszíni szemle 20230405