Az adócsökkentés költségvetése
Petneházy Attila és Vinnai Győző tartott sajtótájékoztatót Nyíregyházán.

Az adócsökkentés költségvetésének nevezte a következő évi büdzsét Vinnai Győző, a Fidesz országgyűlési képviselője. Azt mondta, több pénz marad a családoknál, a tervezet pedig a kiszámíthatóságot jelzi az emberek felé. Kiemelte, a 2010-ben elkezdett gazdaságpolitikai irányt akarják folytatni. Ennek része a személyi jövedelemadó csökkenése és a családi adókedvezmény emelkedése is. Vinnai Győző azt mondta, ezzel a két intézkedéssel több pénz marad az embereknél, különös tekintettel a legalább két gyermeket nevelő családokra.
Petneházy Attila országgyűlési képviselő a sertéshús áfájának 27 százalékról 5-re való csökkentése kapcsán elmondta, a nagymértékű adómérséklés a fogyasztóknál is éreztetni fogja hatását. Szerinte a csökkentés is a javuló gazdasági mutatókat jelzi.

– A gazdaság állapota meghatározza azt, hogy mekkora a mozgástere egy kormányzatnak – mondta Petneházy Attila. – El kell mondanunk, hogy mindezt államadósság-csökkenés közepette teszi a kormányzat. Az államháztartási hiányt 3 százalék alatt tudjuk tartani, pedig korábban évekig túlzott deficiteljárás alatt volt az ország. Ezt nem engedheti meg magának az ország újra. De tegyük hozzá azt is, hogy 2,5 százalékos volt a gazdasági növekedés és 1,8–2 százalék közötti inflációt prognosztizálnak még külföldi elemzők is a következő évre.