Az Agrárminisztérium 96 millió forinttal támogatja a kutyák ivartalanítását
Fotó: Illusztráció

Néhány nap alatt több százan jelentkeztek a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány ivartalanítási akciójára. A szervezet erre a programra közel 10 millió forintot nyert tavaly az Agrárminisztérium pályázatán, a rendelkezésre álló összegből 285 kutyát tudnak ivartalanítani.

A hazai állatvédők évek óta elkeseredett harcot vívtak egy komoly ivartalanítási akcióért. Most megvalósul ez a célkitűzés, hiszen tavaly az Agrárminisztérium 96 millió forintot különített el kutyák ivartalanítására. Ezzel a segítséggel a nem kívánt szaporulatok világra jövetelét szeretnék megakadályozni, ezáltal csökkenhet a kóbor és gazdátlan kutyák száma Magyarországon. Az agrártárca a támogatás keretében összesen 20 szervezet, mintegy 3000 kutya ivartalanítását finanszírozza. A pályázaton a nyíregyházi Állatbarát Alapítvány közel 10 millió forintot nyert, a programban elnyerhető maximális összeg 285 kutya ivartalanítására ad lehetőséget. Ez elsősorban szuka kutyákra vonatkozik, kanok csak komoly indoklással kerülhetnek be a programba, a pályázati kiírás macskák ivartalanítására nem vonatkozik.

Novák-Hajtó Éva az állatotthon vezetője elmondta:

Folyamatosan érkeznek a gazdiktól a jelentkezések, nagyon sok e-mailt kapunk. Egy-két héten belül szeretnénk elkezdeni az ivartalanítási akciót, jelenleg az elbírálás folyamata zajlik. Nagyon nehéz kiválasztani azokat a gazdikat, illetve a kutyáikat, akik bekerülhetnek a programba, ugyanis a létszám korlátozott. Szigorú feltételek alapján szelektálunk, a legfontosabb szempont, hogy a gazdik aki az ivartalanítási programra jelentkeznek valóban rászorulók legyenek.

Az ivartalanítás mellett a kutyát chippel és veszettség elleni oltással látják el, amennyiben nem rendelkezik vele. Nem kérhető csak chip vagy oltás, az ivartalanítás az alap, a chip és az oltás csak egy kiegészítő lehetőség. Ha a jelentkező pozitív elbírálásban részesül, a műtét a Nyíregyházi Állatkórházban történik, a kórház által megadott időpontban.

Nőstény kutyáknál az ivartalanítás egy kisebb hasűri műtétet jelent. Az operáció egy órát vesz igénybe, gyakorlatilag a gazdi behozza reggeli órákban az állatot és már délután haza is viheti. Hat hónapos kor alatt nem végezzük el a műtétet. Fontos tudni, hogy a nőstény kutyák ivartalanításával nemcsak a nem kívánt szaporulat világra jövetelét akadályozhatjuk meg, hanem jelentős szerepe van az egészségmegőrzésben, hiszen komoly betegségeket előzhetünk meg a beavatkozással.

 tette hozzá Dr. Pelle György a Nyíregyházi Állatkórház kórházvezető állatorvosa.

Magyarországon több százezer gazdátlan kutya él. A felelős állattatás hiánya-melynek fontos eleme az ivartalanítás-az Állatbarát Alapítvány Csatorna utcai menhelyének 150%-os telítettségén is megmutatkozik. A 140 kutya elhelyezésére alkalmas telepen jelenleg 210 állat él. A menhely lakóinak 1/5-e kölyökkutya, többségük még 3 hónapos sincs.

 

Helmeczy Éva