Az ajtón kopogtat a korai nyár, mégsem lesz „felhőtlen” az öröm az első májusi hétvégén
Az ajtón kopogtat a korai nyár, mégsem lesz „felhőtlen” az öröm az első májusi hétvégén
Szombaton nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk, emiatt az ország északnyugati, északi felében megnő a záporok, zivatarok (néhol hevesebb cellák) kialakulási esélye – írják az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

Általában napos idő fátyol- és gomolyfelhőkkel, ugyanakkor északnyugat felől fokozatosan megnövekszik a felhőzet az ország északi felén. Ott záporra, helyenként zivatarra lehet számítani.

 

Az Alpokalja és a Kisalföld térségében intenzívebb zivatarok kialakulásához is kedvezőek a feltételek. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, azonban zivatarok környezetében, erős vagy akár viharos széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható.

Forrás: met.hu

Északnyugat felől labilizálódik a légkör. A déli órákig még csak kis valószínűséggel alakulhat ki egy-egy zivatar az északnyugati határaink közelében. Délutántól az ország északi harmadán (Kisalföld, Alpokalja, Komárom-Esztergom, Dunazug-hegyvidék, Északi-középhegység) elszórtan zivatarok kialakulása várható.

Az intenzívebb zivatarokhoz északnyugaton helyenként rövid idő alatt 20-30 mm feletti csapadék, jégeső, illetve több mint 60-70 kilométer per órás szél is társulhat.