Az állam és az egyház közösen dolgozik a fejlesztésekért - megáldották a Püspöki Hivatalt

 „A görög katolikus egyház és az állam közösen dolgozik azért, hogy korszerűsítse az egyházi intézményeket”- minderről dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter beszélt Nyíregyházán azon az ünnepségen, ahol megáldották a Görögkatolikus Papnevelő Intézet, az Istenszülő Oltalmáról elnevezett szemináriumi kápolna, valamint a Nyíregyházi Püspöki Hivatal felújított és kibővített épületét. Az ünnepélyes átadáson a hazai egyházi vezetők mellett a munkácsi és a máramarosi görögkatolikus püspökség képviselői is részt vettek. A közel 700 millió forintos beruházás során fő cél volt az energiahatékonyság növelése, így hőszívattyús fűtési rendszert és napelemeket is telepítettek, a Püspöki Hivatalban pedig új irodákat alakítottak ki. A nemzeti fejlesztési miniszter kiemelte, több hasonló fejlesztés valósult meg az elmúlt években.

- Szép számmal újultak meg a görög katolikus intézmények, templomok, parókiák, és a folyamat biztosan tovább is tart majd. Azonban az épületek megszépülése, energetikai korszerűsítése szinte semmit sem ér, ha az nem az Istenhez, az ő bölcsességéhez visz közelebb bennünket. Kívánom, hogy ez a megújult papnevelő intézet és püspöki hivatal szolgálja a fenn megfogalmazott célokat - mondta Dr. Seszták Miklós. 

 

A rendezvényen Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, és Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is részt vett. 

- A papnövendékek hitet, reményt adnak az embereknek, és erős közösséget alkotnak, amit a múltban más sokszor bizonyítottak - mondta Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. 

Az ünnepség során Kocsis Fülöp érsek- metropolita, Orosz Atanáz a Miskolci Egyházmegye püspöke és Szócska A. Ábel apostoli kormányzó az egyházi épületeket megszentelték. A rekonstrukciónak köszönhetően a papnövendékek kiváló körülmények között élhetnek és tanulhatnak. 

Dankó László

(Fotó: Trifonov Éva)