Az Ápolók futásán vettek részt a területvédelmi ezred katonái
Fotó: Fehértói Mihály t. zászlós

Második alkalommal csatlakoztak február 19-én az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi ezred katonái a Vay Ádám Honvédség és Társadalom Baráti Körrel együttműködve, az Élet Forrása Egyesület rendezvényéhez, a III. Ápolók-Gondozók Futásához.

A Honvédség és Társadalom Baráti Körök nyíregyházi tagszervezetének neve egybeforrt néhai Berencsi Attila elnökével térségünkben, Nyíregyházán, valamint Erdélyben és a Székelyföldön is. Rengeteg munkát és elképzelést valósított meg közel negyed évszázadon át. A baráti kör célja a civil lakosság és a katonák, a társadalom és a hadsereg kapcsolatának erősítése.

A Magyar Országgyűlés 2014-ben február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésének napját, a Magyar Ápolók Napjává nyilvánította. Kossuth Lajos hozta létre az Országos Főápolói Hivatalt és 1849. április 16-án felkérte legkisebb húgát, Zsuzsannát, hogy vegye át a tábori kórházak és az ápolás felügyeletét. A legelső katonai kórházakat ő szervezte meg 1849-ben és elsőnek hívta fel a sebesült katonák ápolásának kötelességére a világ figyelmét.

A honvédek és az egészségügyben dolgozók kapcsolata nem újkeletű. A Magyar Honvédség katonái a járványhelyzet során folyamatosan részt vettek a koronavírus elleni védekezésben, többek között az egészségügyi intézmények munkájának támogatásában, az ott dolgozók tehermentesítésében.  Ennek tükrében a nyíregyházi Erdei Tornapályán megrendezett jótékonysági rendezvényen nagy örömmel vettek részt a területvédelmi ezred katonái, amivel tisztelegtek Kossuth Zsuzsanna emléke és az ápolók, gondozók áldozatos munkája előtt. Nagyon fontos a sportolás, testedzés a katonai hivatás ellátása során. Külön öröm, ha ezzel egy jótékonysági ügyet is támogathatnak.

A Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred ezredtörzse és a nyíregyházi székhelyű 5. Területvédelmi Zászlóalj hivatásos, szerződéses és tartalékos katonái 15 fővel vettek részt a sporteseményen. A jótékonysági futás családias hangulatban telt, amelyről a résztvevők sok élménnyel, ajándékkal gazdagodva térhettek haza. A díjazás során női kategóriában 1. helyezést ért el Zachár Anett önkéntes területvédelmi tartalékos őrmester.

 

Szerző és fotó: Fehértói Mihály t. zászlós

Kapcsolódó galéria

Az Ápolók futásán vettek részt a területvédelmi ezred katonái