Az átláthatóság fontosságát hangsúlyozták a Szövetségben hétfői sajtótájékoztatóján

Szövetségük egyik nagyon fontos célja a sok programpont mellett a nyitott városháza megteremtése mindenféle közélethez köthető dologban, átláthatósággal – erről beszélt Jeszenszki András hétfői sajtótájékoztatójukon.

A Szövetségben Nyíregyházáért polgármesterjelöltje hozzátette: mindezek alapján egy internetes oldalon az önkormányzati minimum az átláthatóságért címszóval megjelenő kezdeményezéshez kívánnak kapcsolódni. Ezért több olyan pontot emelt ki, amelyhez minden politikusuk csatlakozni kíván. Az egyik a nyilvános működés, ennek keretében legyenek időben elérhetőek a közgyűlési munkához kapcsolódó előterjesztések, jegyzőkönyvek, illetve visszakereshetőek. A másik, mivel információs szabadság-párti önkormányzatban hisznek, a közérdekű adatigénylések ingyenessége és két héten belüli közzététele. A harmadik pont az átlátható, elérhető, kereshető költségvetési gazdálkodás, beleértve az önkormányzati cégekét is. Lengyel Máté, a szerveződés alpolgármester-jelöltje hozzátette: negyedik pontjuk az önkormányzati szerződéseket és közbeszerzések nyilvánosságát, az ötödik az önkormányzati tulajdonú vállalatok átláthatóságát érinti, a hatodik pont az elszámoltatható döntéshozók témaköre, melynek részeként a tanácsnoki szerepben dolgozók feladatai és juttatásai is megismerhetőek lennének. Szerinte ők nyitottak és elkötelezettek az irányban, hogy Nyíregyháza átlátható legyen.

Jeszenszki András, a Szövetségben Nyíregyházáért polgármesterjelöltje elmondta:

Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy minden egyes önkormányzati, képviselőtestületi, bizottsági ülési napirend, az üléshez készült előterjesztések és azok mellékletei legyenek valóban időben megtekinthetők. Legyen valóban betartva az ezekhez kapcsolódó előterjesztési és nyilvánosságra hozatali határidő, hiszen ezzel kapcsolatosan az önkormányzat ezt nem feltétlenül tartja be jelenleg. És amit még fontosabbnak tartunk, az utólagos visszakereshetőség lehetősége.