Az áttelepítésre emlékeztek

Egy Naszvad községből származó család történetén keresztül elevenítették fel a Felvidék 1947 Egyesület tagjai a felvidéki kitelepítés tragikus eseményeit szombaton az ennek emléket állító Bethlen Gábor utcai táblánál. 70 évvel ezelőtti áttelepítés sokkhatásként érte a felvidéki magyarságot. 1945. április 5-én meghirdetett kassai kormányprogram egyik céljaként a csehszlovák nemzetállam létrehozását tűzte ki. Ennek következtében több ezer embert telepítettek át erőszakkal 1945 és 1948 között Felvidékről Magyarországra.

Mussó László, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője elmondta, Nyíregyháza környékén leltek új otthonra azok a felvidéki magyarok, akik a cseh diktatúra idején a Beneš-dekrétumokban foglaltak szerint át kellett, hogy települjenek Magyarországra.

 

Ősök emlékezete

 


További képekért kattintson a fotóra!

Ezeknek a családoknak az utódai ma is itt élnek. A leszármazottak ma már második, harmadik nemzedékesek, de ők még mindig ápolják az elődök emlékét.

Hrotkó Anna, a Felvidék 1947 Egyesület titkára kiemelte, az utódok számára nagyon fontos ennek a hagyománynak az őrzése. Úgy fogalmazott, jó ha az ember tudja, honnan származik, hiszen valahol az életének az útját is ez határozza meg. Hozzátette azt is, a gyerekek, a fiatalabbak, a húszasok, harmincasok és az unokák számára is elengedhetetlen, hogy is megismerjék ezt az eseményt.

Felvidékről is

Az Északi temetőben 1998-ban felállított emlékművön olvasható azoknak a felvidéki településeknek a sora, ahonnan áttelepülésre kényszerítették a magyarokat. Az áttelepített családokra itt is megemlékeztek az ünnepség résztvevői. A rendezvényre az egykori kitelepített településekről, így Andódról, Taksonyról, Komáromból, valamint Kassa környékéről is érkeztek vendégek.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Szarka Lajos