Az egyetemisták 40 százaléka elégedett a digitális oktatással
Az egyetemisták 40 százaléka elégedett a digitális oktatással

A koronavírus-járvány miatti védekezés első lépései között szerepelt a felsőoktatási intézmények látogatásának betiltása, így az intézmények egy hét felkészülési idő után digitális oktatásra álltak át. A tavaszi félév ebbe az oktatási rendben zajlott le. Egy felmérésből kiderült, a hallgatók 40 százaléka elégedett a digitális oktatás minőségével.

 

Murai László, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, azt már régóta lehetett érezni, hogy a digitális oktatás valamilyen szinten be fog épülni az egyetemisták életébe, de arra senki nem számított, hogy ilyen gyorsan, ilyen hirtelen fog ez megtörténni.

Kiemelte, most a félév végén, fontos, hogy az egyetemisták saját kezükbe vegyék az irányítást és

visszajelzéseikkel segítsék az egyetemek vezetőségét abban, hogy milyen változtatásokkal, milyen módosításokkal lehet javítani, emelni a digitális oktatás színvonalát.

Hozzátette, a visszajelzések begyűjtésére a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is összeállított egy kérdőívet, amelyet több mint 17 ezer hallgató töltött ki és küldött vissza.

A kérdőívek összesítéséből kiderült, a hallgatók 40 százaléka elégedett a távoktatással – mondta. Hozzátette, ez lehet, hogy elsőre kevésnek tűnik, azonban fontos szem előtt tartani azt a tényt, hogy a hallgatók kevesebb mint 10 százaléka mondta azt, hogy egyáltalán nem elégedett a színvonallal, a digitális oktatás minőségével.  Összegzésképp tehát,

ahhoz képest, hogy milyen rövid idő volt az átállásra, ahhoz képest a távoktatás jól vizsgázott

– véli Murai László.

Arra is kitért, hogy az egyetemisták nagy része szeret az egyetemi épületekben tartózkodni, részese lenni az egyetemista élet pezsgésének, illetve élvezik a professzorokkal történő diskurzusokat. A kutatásból az is kiderült, hogy a hallgatóknak hiányzik ez a fajta impulzus az életükből.

A vizsgáztatással kapcsolatba több módszer is felmerült attól függően, hogy budapesti vagy vidéki intézményekről van szó – mondta. Hozzátette, néhány vidéki intézmény valószínűleg több vizsgát is hagyományos, offline módon fog megszervezni a megfelelő óvintézkedések mellett, azonban Budapesten erre nem lesz lehetőség.

hirado.hu