Az enyhe tél és a hideg tavasz nem kedvezett a gyümölcstermésnek
Az enyhe tél és a hideg tavasz nem kedvezett a gyümölcstermésnek

Az enyhe tél és a hideg tavasz nem kedvezett a gyümölcstermésnek. A március végétől hat héten át tartó időszakban tapasztalt éjszakai fagyok minden gyümölcsfajt érintettek, ám nem ugyanolyan mértékben. Keresleti piacra és magas árakra számítanak a szakemberek – hangzott el az M1 Magyar gazda című műsorában.

A korai virágzás virágzás közben, március 22-e és május 23-a között, két hónap leforgása alatt kaptunk körülbelül 15–20 fagyos éjszakát. Volt még ezek között is öt-hat olyan kemény lehűlés, ami önmagában is nagyon nagy kárt okozott volna a gyümölcstermésben.  Mindezek hatása, természetesen, összeadódik” – mondta Apáti Ferenc, a Fruitveb alelnöke.

Hozzátette: a gyenge termés tehát alapvetően a fagykárokra vezethető vissza.

Különösen gyenge termést várnak kajszibarackban és cseresznyében, itt talán egy átlagos évjárat termésének a negyede várható idén.

Az őszibarackban talán valamivel jobb a helyzet, de itt sem lesz egyharmad termésnél jobb. A többi gyümölcsfaj esetében, mint az alma, a meggy vagy a szilva, talán egy átlagos évjárat felének megfelelő termést fogunk idén szüretelni” – emelte ki.

Komplex támogatási rendszer

A gazdálkodók bejelentései alapján a tavaszi fagy 82 ezer hektáron okozott károkat, ennek több mint a fele gyümölcsültetvény. Az időjárás miatt bekövetkezett károk mérséklését, a gazdák jövedelmének stabilizálását komplex támogatási rendszer szolgálja.

Ahhoz, hogy ezt a nehéz időszakot túléljék a gazdálkodók, számos eszközzel tudunk segítséget nyújtani.  Ne feledkezzünk meg arról, hogy 18–19 milliárd forint van a kárenyhítési alapban, ami megfelelő biztonságot jelent ahhoz, hogy a termelők megkapják kárenyhítésüket. A másik oldalon az elmúlt időszakban több mint 430 milliárd forintot fizetett ki a Magyar Államkincstár, ami segíti az ő likviditásukat” – fogalmazott Feldman Zsolt.

Az Agrárminisztérium államtitkára kiemelte: a koronavírus-járvány ideje alatt bevezetett új agrár Széchenyi-kártya plusz konstrukció keretében ezek

a gazdálkodók is most az idei hitelszerződéseik után egy teljesen ingyenes, száz százalékosan kamat- és költségtámogatott konstrukciót tudnak igénybe venni.

Az idei év felemás lesz a termelők számára, hiszen a fagyok elsősorban mennyiségi, és kevésbé minőségi kieséseket eredményeztek. Nemsokára szezonja kezdődik hazánk második legnagyobb területen termelt gyümölcsének, a meggynek. Az éves termés itt általában 50–90 ezer tonna, idén azonban a szakemberek becslései szerint 45–55 ezer tonnát szüretelhetnek majd a kertészetek.

Most egy normál évjáratnak megfelelően tudjuk megkezdeni a gyümölcsök betakarítását. Június 18-án és 20-án fogjuk megrázni az első fákat, és egészen július közepéig tart a meggyszezon. Ez mindig évjárat-függő, 700 és 800 tonna között értékesítünk évente. Ebben az évben 500–555 tonnára számítunk, hogy be tudjuk takarítani és el tudjuk juttatni a felvásárlóknak” – fejtette ki a műsorban az egyik az egyik érintettm , gazdálkodó agráripari cég, a Bold Agro Kft. ügyvezetője.

Szabó Viktor hozzátette: minőségét tekintve az idei termés jónak mondható. Mivel kevés termést hoztak a fák, nagyméretű gyümölcsökre lehet számítani. A tápanyag ilyenkor kevesebb felé oszlik el, így a beltartalom kimagasló lesz.

Keresleti piacra és magasabb árakra számítanak

A kevesebb termés várhatóan keresleti piacot eredményez, ami az árakra is hatással lesz.

Ebben az évben mind a termelői mind a fogyasztói árak szintjén az átlagosnál magasabb árszínvonalat lehet várni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy olyan árakat fogunk realizálni, amelyeket az elmúlt 10–15 évben sosem láttunk volna, hanem azt jelenti, hogy

az elmúlt öt-tíz évben megszokott árintervallum tetején vagy  felső harmadában fognak mozogni az árak

– mondta Apáti Ferenc.

Hangsúlyozta: a meggy esetében a kilónkénti ár az elmúlt öt-tíz év viszonylatában – a termelői nettó árat és első osztályú konzervipari alapanyagot értve – 80 és a 280 forint között mozgott. Ebben az évben a tavalyihoz hasonló árképzést várnak.

Az árakat jelentősen befolyásolja majd a lengyel, a német és a szerb termés is, azonban az eddigi jelentések szerint Európa minden fontos gyümölcstermesztő országában jelentős fagykárok voltak.

hirado.hu