Az Északi Agrárszakképzési Centrum hat intézményében fejleszették a bemutató üzemeket

A „Bemutató üzemek támogatása" projekt célja, hogy az agrárszektorban jelenlévő gazdákat olyan alternatív tudáshoz juttassa, amely által a helyi adottságokhoz igazodva a legjobb technológiákat tudják alkalmazni. A Vidékfejlesztési Program keretében megvalósuló 999,99 millió forintos, európai unió által finanszírozott, vissza nem térítendő támogatási összegű projektben eszközbeszerzésre, infrastrukturális fejlesztésre és bemutató üzemi programok lebonyolítására kerül sor.

Az Északi Agrárszakképzési Centrum (EASZC) VP1-1.2.1-23 „Bemutató üzemek támogatása" című pályázati felhívásra benyújtott 3484405196 azonosítószámú projektjének célja, hogy az Ék intézményeit érintő fejlesztésekkel összefüggő bemutató üzemi programok megszervezésével hozzájáruljon a térségek agrárgazdasági szereplőinek tudásgyarapításához.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló, 999,99 millió forintos támogatási összeg segítségével a tudásátadással összefüggésben eszközbeszerzésekre és infrastrukturális fejlesztésekre van lehetőség a Centrum négy vármegyében elhelyezkedő hat intézményében. (Abaújszántó, Apagy, Baktalórántháza, Hajdúböszörmény, Pétervására, Putnok)

Megvalósítási helyszínenként az évi 12 db bemutató üzemi programnak köszönhetően, a résztvevők közvetlen tapasztalatokat szereznek, Új ismeretekre tesznek szert. Ezáltal a gazdák optimalizálhatják a termelésüket, csökkenthetik a környezeti terhelést a fenntartható gazdálkodási megoldások elsajátításával.

A 2025. augusztus 01-én záruló projekt az Európai Unió támogatásával, 95 %-os támogatási intenzitás mellett, a Vidékfejlesztési Program keretében valósul meg.

A projektről bővebb információt a https://easzc.huibemutatouzemeki oldalon olvashatnak.