Az év legnagyobb fogása

A tavalyi év egyik legnagyobb, országos jelentőségű felderítése volt a bocskaikerti olajbárók elfogása. Az illegálisan forgalmazott bázisolaj eladásából származó pénzből luxuslakásra és prémium kategóriás autó vásárlására is jutott. Az adózatlan bázisolajat hazai elosztóhálózatokon keresztül orgazdáknak adták el, a piaci árnál literenként kb. 100 forinttal olcsóbban.

Lengyel Tibor, a NAV Észak-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóság pénzügyőr ezredese elmondta: – Ezen bűnözői csoport mintegy 30 millió liternyi bázisolajat forgalmazott az ország területén adómentesen. Ezzel 10 milliárd forint kárt okoztak a központi költségvetésnek.

A régió pénzügyi nyomozói tavaly 1827 nyomozást fejeztek be, ezek majdnem 70 százaléka vádemeléssel zárult. A bűnügyi igazgatóság munkatársai összesen 3,2 milliárd forint értékben foglaltak le különböző értékeket, köztük 61 autót, 69 ingatlant és több mint 300 millió forint készpénzt. A Vám- és Pénzügyőrség regionális szervezete eredményes évet zárt. Tavaly a tervezett bevételt csaknem 10 százalékkal túlteljesítve, majdnem 27 milliárd forintot fizettek be a központi költségvetésbe. A NAV legfontosabb feladataiban idén sem lesz lényegi változás.

Polcz Attila főigazgató elmondta: 2011-hez képest 18 és fél millió literrel kevesebb üzemanyagot hoztak be az országba, elsősorban Ukrajnából. Ezzel a mennyiséggel több mint 600 tankert lehetne teletölteni. Azzal, hogy ez nem jutott a magyar autók tankjába, 8 milliárd forint jövedéki adót nyert a központi büdzsé. A NAV a fémkereskedelemmel és a fuvarozókat érintő EKÁER rendszerrel kapcsolatos ellenőrzéseket is kiemelt feladatának tekinti idén.