Az idei Ország Kenyerét jövő héttől Nyíregyházán is meg lehet kóstolni
Az idei Ország Kenyerét jövő héttől Nyíregyházán is meg lehet kóstolni

Augusztus 20-a az új kenyér ünnepe is. A hagyomány szerint ugyanis az új búzából először Szent István-napra sütötték az első kenyeret. Ez az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, évente átlagosan több mint 30 kg-ot fogyaszt egy magyar. Az Ország Kenyerének választott terméket pedig jövő héttől Nyíregyházán is meg lehet kóstolni.

Nem akármilyen kenyér, amit a Vela Pékségben filmezett le csütörtökön operatőrünk, hanem az Ország Kenyere. Tizedik alkalommal rendezte meg ugyanis a Magyar Pékszövetség Szent István-napi Kenyérversenyét, ahol kiválasztották az Ország Kenyerét, azaz a hagyományos Szent István-napi kenyeret, valamint az év leginnovatívabb kenyerét is. 49 jelölt közül szavazott a héttagú zsűri a legjobbakra.

A Solymár Gyöngye 72 órás

Idén a Solymár Gyöngye vitte el a pálmát, mely a solymári Hel Pékség Kft. terméke, az újításban pedig a Tisza-parti magvas kézműves kenyér, a tiszakécskei Fejedelmi Pékség készítménye lett a győztes. A legjobbnak ítélt kenyérben négy összetevő van: liszt, víz, só, kicsi élesztő és plusz még valami, az idő. 72 órás, rozslisztről indított, hosszú érésű kovásszal készül, ami élesztő nélküli. Csak a dagasztásnál kerül bele egy százaléknyi élesztő – a készítők leírása szerint.

A kovász a jó kenyér lelke

Kérdésünkre a Magyar Pékszövetség alelnöke hozzátette, a jó kenyér lelke a kovász, ami általában 30 százaléka a kenyérnek, s akkor jó, ha legalább hatórás. Lakatos Tibor emlékeztetett, a hagyomány szerint az aratás után Szent István-napra sütötték az új búzából készült első kenyeret, s mivel ilyet először egyáltalán augusztusban lehetett készíteni, ezért a hónap egyik régi elnevezése: új kenyér hava.

A magyar pékek tudnak jó kenyeret gyártani

– Ekkor aratták le a búzát, s az új búzából készült kenyereknek is az ünnepe a holnapi. És nagyon fontos az, hogy a Magyar Pékszövetség meghirdette tagjai között ezt a versenyt. Szeretnénk bebizonyítani a vevőközönségnek, hogy igenis a magyar pékeknek jó fantáziája van, és jó termékeket tudnak gyártani – mondta Lakatos Tibor alelnök.

A budapesti premier után itthon is

Az idei csúcskenyeret az ünnepségsorozat idején Budapesten, a Magyar Ízek Utcájában lehet először megkóstolni, például azokat, amiket Nyíregyházán, a Vela Kft.-nél gyártanak. A cég idén ugyan nem indult, de korábban már szerzett dobogós helyet ebben a különleges, országos megmérettetésben. 2020-ban övék lett az ezüstérem, a Kárpátok kenyerével. Az ez évi győztes termék receptjét szerte az országban felhasználják, jövő héttől pedig városunkban is hozzá lehet jutni.