Az önszerveződő közösségek részére kiírt pályázati lehetőségekről tartottak tájékoztatást
Fotó: Szarka Lajos

25 millió forint, 5 alap, rengeteg lehetőség!

A november 21-ei közgyűlésen többek között a helyi önszerveződő közösségek pénzügyi támogatásának rendjéről szóló önkormányzati rendelet módosításáról is döntöttek a képviselők. A 2020. évi költségvetésben 25 millió forint keretösszeg áll a civilek, pályázók támogatására. Azon tevékenységeket segítik majd, melyeket a településen élő állampolgárok önszerveződő közösségei végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a polgárok közéletébe történő bevonása, a település fejlesztése, szépítése, a környezetvédelem és a közbiztonság mértékének növelése, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művélődése, szórakozása, sportolása és egészségvédelme érdekében.

Dr. Ulrich Attila alpolgármester elmondta:

Van 5 alap, amelynek van egy keretösszege, amelyet a Közgyűlés múlt héten fogadott el – ez 25 millió forint. Erre lehet az élet különböző területein, többek között a kultúrában, a szociális szférában, a természetvédelemben, a civil élet nagyon sok pontján olyan pályázatok keretében pályázni, ami elsősorban a nyíregyházi társadalmi csoportokat, civil szerveződések életét szolgálja. Nyíregyháza MJV vezetésének az a fontos, hogy az itt lévő bejegyzett civil szervezetek a városban megvalósuló programokat csináljanak és támogassanak elsősorban. Másodsorban pedig az is fontos, hogy márciustól megvalósuló programokra pályázzanak; a kiírásnak a technikai, jogi része ezt teszi lehetővé.

Az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság és a Nyíregyházi Civil Fórum közös szervezésében tartott fórumon több mint 130 érdeklődők vett részt, elsősorban civil szervezet képviselői, vezetői. Kazai Béla a Zöld Kerék Alapítvány elnöke is ott volt a tájékoztatón, ő azt mondta:

Nagyon jók ezek a városi pályázatok. Mi szerencsések vagyunk, minket már közel 20 éve támogat a város, mivel itt dolgozunk, itt fejtjük ki munkákat. Nekünk a kerékpározás, a fogyatékossággal élők segítése a fontos. Általában a pályázatokat is ezen a vonalon indítjuk.

A tájékoztató fórumon elhangzott, a nyíregyházi civilek egyre aktívabbak, egyre több NEA-s pályázatot adnak be és nyernek, valamint a városi nagyrendezvényeken is egyre nagyobb számban vesznek részt. Mintegy 220 szervezet a tagja a Nyíregyházi Civil Fórumnak, amely jóvoltából jelenleg 126 civil közfoglalkoztatott segíti a civil szervezetek munkáját.

Kapcsolódó galéria

Pályázati tájékoztató önszerveződő közösségeknek