Az új ipari forradalom részesei tanácskoztak az egyetemen
A legújabb kutatási eredmények bemutatása, a szakmai kérdések felvetése és megvitatása céljából rendeztek műszaki tudományos konferenciát a Nyíregyházi Egyetemen. A szekcióüléseken olyan aktuális témákról is szó esett, mint a drónok alkalmazása vagy a 3D nyomtatás, de akár a gépészet, az informatika és energetika innovációiról is képet kaphattak a résztvevők.

Az ipar mára egy új technológiai korszakváltásba lépett, amelyben az internet-gazdaság alapjaiban alakítja át a gyártási rendszereket. Ezért a gazdaság minden szereplőjének a korábbiaknál gyorsabb válaszokra van szüksége a fizikai és digitális világ közti folyamatok kiépítésében, az innovációs megoldások alkalmazásában. Éppen ezért 2016 májusában a Magyar Kormány támogatásával és közreműködésével alakult meg az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform, ami tulajdonképpen a negyedik ipari forradalmat testesíti meg.

Dr. Kovács Zoltán, a Nyíregyházi Egyetem intézetigazgatója elmondta, a negyedik ipari forradalom gyakorlatilag a számítástechnikai módszerek és alkalmazások, valamint a gyártástechnikai módszerek és alkalmazások, a gyártástervezés, a gyártásnak az összefonódása és egy új technológia megalkotását jelenti.


Szoros kapcsolat az elmélet és gyakorlat között

 

Ez az új ipari forradalom adta az aktualitását a Magyar Tudományos Akadémia Területi Bizottság Műszaki Szakbizottsága és a Nyíregyházi Egyetem Műszaki és Agrártudományi Intézete által Műszaki Tudomány az Észak-kelet Magyarországi Régióban 2017 címmel a Nyíregyházi Egyetemen rendezett konferenciának. A fórumon a szabolcsi megyeszékhely mellett Miskolc, Debrecen, illetve Kecskemét felsőoktatási intézményeinek oktatói és hallgatói közel 100 előadás keretében számoltak be a műszaki terület legfrissebb kutatási eredményeiről. Szakmai egyeztetések folytak többek között a repüléstudomány, az informatika, az energetika vagy a gyártás tenchnológiai innovációiról, a területek új, modern irányairól. Ezek a kutatások nemcsak elméleti síkon fontosak, hanem szorosan kapcsolódnak a napi ipari élethez is.

A műszaki területen elvégzett kutatások eredményeit az ipar közvetlenül is alkalmazza. Sokszor ipari megbízások alapján az egyetemek és a vállalatok közös munkái alapján kerül sor egy-egy szakmai eredmény elérésére, és azt közvetlenül tudják már a cégek is használni, alkalmazni – hangsúlyozta dr. Ráthy Istvánné, a DAB Műszaki Szakbizottság elnöke.

 

Cél a fiatalok helyben tartása

 

Az, hogy rangos magyar egyetemek és műszaki tudományos műhelyek képviseltették magukat a konferencián abban is sokat segíthet, hogy vonzóvá tegye a várost és a felsőoktatási intézményt a fiatalok és a cégek számára. De ennek szellemében született meg az önkormányzat és a Nyíregyházi Egyetem közreműködésével létrejött foglalkoztatási paktum is.

Jászai Menyhért alpolgármester ezzel kapcsolatban kiemelte kifejezetten célja ennek a paktumnak, hogy olyan munkaerőt készítsen fel és bocsásson a munkáltatók részére, aki a mai kor követelményeinek megfelelő tudással rendelkezik. Közös érdeke az egyetemnek és a városnak, hogy a megyebeli, a városbeli fiatalok Nyíregyházán tanuljanak magas színvonalon, és amikor végeztek, akkor helyben találjanak lehetőséget az elhelyezkedésre, egy élhető városban tudjanak kiteljesedni szakmájukban és fejlődni tovább.

A konferencián elhangzott előadások írásos formában is elérhetők lesznek, a Debreceni Akadémiai Bizottság Műszaki Szakbizottsága Műszaki Füzetek című elektronikus kiadványában jelennek majd meg.

Zadubenszki Norbert