Az úr érkezése – Ökumenikus szavalóverseny a Kossuthban
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban már a 29. országos ökumenikus szavalóversenyt rendezték. A zsűriben helyet foglalt Schäffer Erzsébet író, újságíró is. Az úr érkezése 16 versmondója után került sor az iskolamúzeum névadó ünnepségére. A kiállítóterem az egykori igazgató, a szavalóverseny életre hívója, dr. Bánszki István nevét vette fel.

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium 29. országos ökumenikus szavalóversenyét pénteken délelőtt nyitotta meg Morauszky Tamás igazgató, és köszöntőt mondott az iskolalelkész is. 

„Minden jó adomány és minden tökéletes ajándék onnan felülről, a világosság atyjától száll alá, akiben nincs változás, sem fénynek, sem árnyéknak változása. Gyakran találkozunk azzal a gondolattal, hogy a mi világunkban az a biztos, hogy minden változik” – szólt Bozorády Ildikó köszöntőjének egy részlete.

A 16. századtól napjainkig választottak verset a diákok, akik Soprontól Nagykállóig, de leginkább a megye és Nyíregyháza iskoláiból érkeztek, 16-an.

„Egyedülálló a versenyünk, hiszen nincs még egy ilyen verseny, ahol istenes versekkel mérettetik meg magukat a diákok. Az egész országból várunk versenyzőket. Elsősorban evangélikus intézményekből, de most meghívtuk a megye középiskolás diákjait is. 16 versenyző szavalatát fogjuk hallani. Két verssel érkeztek a diákjaink. Az egyik szabadon választott istenes költemény, a másik pedig egy 21. századi költemény” – tájékoztatott az iskola igazgatóhelyettese, Homoródi Antalné Török Marianna.

A versmondók teljesítményét zsűri értékelte, melynek tagja volt Schäffer Erzsébet író, a Nők Lapja folyóirat újságírója. Egy megyebeli ismerős család révén kapott meghívást az iskolából.

Én nagyon rossz zsűri vagyok, nagyon rossz döntnök vagyok, mert mindenkinek szeretnék díjat adni, de most megpróbálok majd kemény lenni – fogalmazott a megnyitó előtt. De nagy öröm versmondó gyerekek között lenni. Vajon hitben, imádságban telt az élete?

„Gyerekkoromban és 40 éves korom után. Ez egy nagy visszatalálás volt. Van egy nagyon kedves imám, ami így kezdődik, hogy: Uram! Add, hogy ma egész nap világos és tiszta legyek, és vidám! Olyan legyek, hogy a közelemben megérezzék a te jelenléted! Készséges, türelmes és elfogadó” – mondta Schäffer Erzsébet.

Az úr érkezése országos ökumenikus szavalóverseny után tartották az iskolamúzeum névadó ünnepségét. Mától az egykori igazgató, dr. Bánszki István nevét viseli. Múzeum a múzeumban – gondolhatják joggal, hiszen a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium maga is négy fal közé zárt történelem.

„Nem volt könnyű a múzeum létrehozása. Igazgató úr álmodta meg még 2010–11-ben. Maga hangoztatta azt többször, hogy a türelem rózsát terem. És a türelem rózsát termett három év alatt. Sikerült fedél alá hozni ezt a helyiséget és megtölteni olyan tartalommal, ami úgy gondoljuk, hogy méltó emléket állíthat a keresztény nevelés, és a modern tudományokra nevelés eredményeinek, történelmi folyamatának” – nyilatkozta az iskola nyugalmazott igazgatója, a múzeum alapítója, Babicz Gyöngyi. 

Tablók, évkönyvek, füzetek, bizonyítványok, oklevelek és egykori diákok tárgyi emlékei kerülhetnek majd az iskolamúzeumba, hiszen már most tervezik a gyűjtemény bővítését.

Kapcsolódó galéria

Szavalóverseny a Kossuth gimnáziumban