Babaúszás? Miért és hány hónapos kortól ajánlott? Ez is kiderül! Interjú Tóth Anitával

„Találkozzunk 2 percre!” című rovatunkban érdekes, ismert és elismert embereket, formációkat mutatunk be, valamennyien nyíregyházi kötődésűek!

A babaúszásról megoszlanak a vélemények. Arra gondoltam, érdemes ezzel a témával is foglalkozni.

Tóth Anitával interjúztam, aki már hat éve tart babaúszó foglalkozásokat Nyíregyházán.

Évekkel ezelőtt találtam egy képzést, amely segített abban, hogy valóban biztonságosan, szakszerűen adhassam át a szülőknek ezt a csodás élményt. A babaúszáshoz azonban nem csak végzettség kell. Az is fontos, hogy az anyukák és apukák elfogadjanak, mint „oktató”, hogy bízzanak bennem, rám merjék bízni legféltettebb kincsüket. Ezeken túl pedig, ha jól is érzik magukat, szeretettel gondolnak vissza a foglalkozásokra, látják és tapasztalják a folyamatos fejlődést, akkor érkeznek a pozitív visszajelzések és az ajánlások. Szerintem nincs két egyforma babaúszás, minden esetben nagyban befolyásolja az oktató személyisége a foglalkozások hangulatát is.

Búvárreflex, erősödő immunrendszer – sok mindenről beszélhetnénk.

Vajon hány hónapos kórtól és miért ajánlott a babaúszás? Erről is beszélt Anita:

A babaúszást legkorábban 3 hónaposan lehet elkezdeni. Ekkor egy orvosi igazolás kíséretében, előzetes jelentkezéssel várom a csöppségeket. Az sem baj, ha elmúlt már 3 hónapos a baba, korcsoportjának megfelelő feladatokkal, fokozatos vízhez szoktatással csatlakozhat bárki a foglalkozásokhoz. A búvárreflex egy velünk született adottság, amely a szakértők szerint 6-7 hónapos korig él, aztán leépül. Ebben az életkorban ezt a reflexet használjuk ki a babák merülése során, de később megtanulják tudatosan irányítani a légzésüket ilyenkor. A babaúszásnak számos pozitív hatását lehet felsorolni. Ilyenek a mozgásfejlődés elősegítése, az izmok, az immunrendszer, a keringési rendszer erősítése, a térbeli tájékozódás, a mozdulatok összehangolása, az agy különböző területeinek együttműködése és kapcsolatainak kiépítése.

Mire van szükség a babaúszáshoz?

Szülőknek fürdőruhára, papucsra, törölközőre, vízre. Babáknak úszópelenkára (eldobható vagy mosható), törölközőre és vízre/anyatejre. Fontos, hogy a foglalkozások után kapjon folyadékot a csöppség, hiszen “edzésen” vett részt, pótolni kell a szervezet készleteit. Első alkalommal szükséges még egy orvosi igazolás arról, hogy a baba egészséges és közösségbe vihető.

Sok szülő fél, hogy a klóros víz nem tesz jót a babák szemének, bőrének!

A klór szükséges a fertőtlenítéshez. Léteznek már modernebb technikák is, de ezek még jóval drágábbak, így aztán igen ritkán találkozhatunk még ezekkel Magyarországon. Az úszás után mindig ajánlott lezuhanyoztatni a babákat és magunkat is, amely lehetőség adott a babaúszás helyszínein is. Így elkerülhetjük, hogy egész nap a baba bőrén maradjon a medence vize, tovább szárítsa a klór. Egy gyors zuhanyzás és egy kis krémezés után nyugodtan ehet és aludhat a pindurkánk.

Nyíregyházán Anitáéknak a Hotel Fürdőház az állandó helyszín, ahol hetente 3 délelőtt vannak babaúszó és úszás-előkészítő foglalkozások is.

Mindig is az volt a célom, hogy az Óperencia Babaúszás ne csak a medencében létezzen, hanem egy nagyszerű közösséget alkossunk együtt a családokkal. Havi rendszerességgel találkozunk a Szivárvány Játszóházban, itt az anyukák is kikapcsolódhatnak, beszélgethetnek egymással kötetlenül. Ezekhez az időpontokhoz általában kötünk is valamilyen eseményt, gyűjtöttünk már családsegítőnek, rászoruló kisgyermeknek, fotózásokat szervezünk, meglátogattuk a Parlagi Tanyát is, ahol háziállatokkal találkoztunk. Mindig jár az agyam, hogy milyen új programokkal színesíthetnénk a búvárpalánták és családjaik mindennapjait. A legközelebbi ilyen nagyszerű és reményeim szerint hagyománnyá váló rendezvényünk az Óperencia Babaúszó Bál lesz október 19-én, a Bíbic Hotel – Tüskevár rendezvénytermében. A bálon tombolasorsolás is lesz, amelynek bevételéből egy jelenleg Tunyogmatolcson élő beteg kisfiú, Nándi gyógyulását szeretnénk támogatni.

Kalandra és csobbanásra fel!

 

Rutkai