Balázs Attila a német nyelvi OKTV döntőjében

– Mikor kezdtél komolyabban foglalkozni a német nyelvvel?

– A német nyelvvel még a balkányi általános iskolám második osztályában kezdtem el foglalkozni, mondhatni, nem sok sikerrel. Emiatt, amikor negyedik osztályban nyelvet kellett választani, az angolt szerettem volna elkezdeni tanulni. A szüleim beszéltek rá, hogy érdemes lenne mégiscsak németet tanulnom, így végül amellett döntöttem, és abszolút nem bántam meg. Végül is utolsókból lesznek az elsők, nem?! (nevet)

 

FONTOS A GYAKORLÁS

 

– Melyik volt az első kiemelkedő verseny, amin megmérettetted magad?

– Ötödikes voltam, amikor az első versenyen részt vettem akkori tanárnőm biztatására. Nyíregyházán került megrendezésre, a TIT fordítóiroda épületében, és második helyezést értem el, azóta is örömmel gondolok vissza rá.

[REKLAM]

– Idén bekerültél a német nyelvi OKTV döntőjébe. Hogyan készülsz a versenyre?

– A legnagyobb segítséget tanárnőm, Kovácsné Győri Gabriella nyújtja számomra. Ilyenkor a korábbi években már előfordult feladattípusokra készülünk, vagy hallás utáni szövegértést gyakorlunk. Sokat foglalkozunk egy-egy német szöveg nyelvtani sajátosságaival, és a szókincsfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektetünk.

 

SZÓRAKOZÁS ÉS NYELVTANULÁS


– Mit ajánlassz azoknak a fiataloknak, akiket hasonlóképpen érdekel a német nyelv? Mi a legjobb tréning?

– A leghatásosabb német nyelvterületen eltöltött hosszabb időtartam lenne, de erre nem mindenkinek van lehetősége. Így ami szórakozást is jelenthet, illetve a nyelvtanulást is segítheti, az szinkronizálatlan filmek és sorozatok megtekintése plusz német felirattal esetleg. Hasznos lehet zenék hallgatása, később újságcikkek olvasása, valamint kapcsolatfelvétel német anyanyelvűekkel az interneten keresztül.

– Mit gondolsz, a jövőben hogyan tudod majd hasznosítani magas fokú nyelvtudásod?

– Alapvetően Magyarországon szeretnék az egyetem után munkahelyet szerezni, de tapasztalatszerzés céljából néhány év eltöltése Németországban vagy Ausztriában szóba jöhet, így tudnám leginkább a német nyelvet hasznosítani.

Farkas Fanni