Ballag már a vén diák... de mennyiből?

 – Az osztálypénz elég érzékeny téma, és elviekben hiába nem kötelezõ, a gyakorlatban ez másképp mûködik – árulta el egy nyíregyházi gimnázium végzõs diákja. – A szülõk nálunk félévente fizetnek egy nagyobb összeget, de sok más középiskolába járó ismerõsömtõl hallottam, hogy náluk ez havi szintre van lebontva. Az utolsó évben több a kiadás, így a beadandó összeg is nõtt, osztálypénzbõl fizettük a szalagavató költségeit; a tánctanárt, a fellépõruhát, terembérletet, vacsorát, zenekart, fotóst. És pár hét múlva itt a ballagás is, ami szintén nem olcsó mulatság. A tablónk nyolcvanezer forint volt, pedig csak egy egyszerû montázsról van szó, és sokan az osztályból új egyenblúzt és öltönyt is vettek a ballagásra, változott a méretünk a négy év alatt. A tanárainknak szánt ajándékok összege széles skálán mozog, van akinek több tízezer forint értékben állítjuk össze a csomagot, amiben általában vásárlási utalvány, kézmûves édességek és virág van, de a határ igazából a csillagos ég. Olyanról is hallottam már, hogy valakik külföldi utazást ajándékoztak az osztályfõnöküknek – mondta.

SZÁZEZER FORINT IS LEHET A BALLAGÁS

– Csak a tablóra szánt képünk került kétezer forintba, az egyedileg megrendelt darabokat természetesen külön kellett fizetni – folytatta egy másik végzõs diák. – A ballagásunkra meghívó is készül, aminek darabja kétszáz forint, ez önmagában nem tûnik soknak, de ha belegondolunk, hogy egy-egy diák meghívja a tág családot és a baráti kört, bõven többezres kategóriáról beszélhetünk. A bankettrõl nem is beszélve, aminél a szalagavatóhoz hasonlóan kell számolni terembérléssel, vacsorával és zenével.
Az iméntieket természetesen nem a teljesség igényével állítottuk össze, hiszen a családoknak számolniuk kell még az otthon vagy étteremben tartott ünnepi ebéddel vagy vacsorával, a lassan ötezer forintnál kezdõdõ virágcsokorral, az elballagónak szánt ajándékkal, és persze a végzõs lányok nagy része fodrászra, sminkesre is költ, melynek alsó határa is tízezres nagyságrendû.

MENNYI IS AZ ANNYI?

Néhány általunk megkérdezett diák segítségével megpróbáltuk összeállítani, hogy mekkora kiadással számolhatnak egy végzõs diák szülei (a teljesség igénye nélkül). Íme:

SZALAGAVATÓ:

Szalagavatós mûsorhoz tánctanár 150 000 Ft/osztály
Fellépõruha kölcsönzése                  4000 Ft/fõ
Szalagavatóra belépõ                         300 Ft/db
Szalagavató bál költsége                  5000 Ft/fõ
Osztályfõnöknek szánt ajándék      10 000 Ft/osztály
Videó, fotós                                       6000 Ft/fõ
Öltöny, lányoknak ruha                     20 000 Ft/fõ
Fodrász, smink                                  7000 Ft/fõ

BALLAGÁS:

Tabló                                                 80 000 Ft/tabló
Ballagási meghívó                                 200 Ft/db
Tablóra szánt kép                                 2000 Ft/fõ
Fodrász, smink                                    7000 Ft/fõ
Bankett 5000 Ft/fõ
Ajándék a tanároknak                          5000 Ft/fõ

(Szerző: Farkas Fanni)