Bántalmazott nők – Van segítség!

 

Bűncselekmények nők sérelmére

 

Nők elleni erőszak bármely olyan, a nőket nemük miatt érő erőszakos tett, mely testi, szexuális vagy lelki sérülést okoz vagy okozhat nőknek – ez akár fenyegetés is lehet. Erről, valamint bűncselekményi adatokról is szóltak a Megyei Rendőr-főkapitányság rendezvényén. Dr. Balogh Barnabás megyei bűnügyi főkapitány-helyettes elmondta:


„Az első 10 hónapban körülbelül 2600 bűncselekmény vált ismertté, ami nők sérelmére történt és ebből mintegy 600 olyan cselekmény van, ahol személy elleni erőszakos bűncselekményt valósítottak meg nők sérelmére. Ebből a 600-ból ki kell, hogy emeljem, hogy 185 olyan bűncselekmény valósult meg, ami családon belül, élettársi vagy házastársi kapcsolatban vagy azt követően valósították meg.”


További képekért kattintson a fotóra!

Fotó: Szarka Lajos


A Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény szervezeti keretén belül működő családok átmeneti otthonában szinte mindennapos, hogy bántalmazott nők, édesanyák kérnek ellátást, segítséget – mondta az intézmény igazgatója. Dr. Nagy Erzsébet hozzátette: a családon belüli erőszak, a nők elleni erőszak nagyon összetett probléma.


Nemcsak a bántalmazott nőnek, hanem sokszor a gyermekeknek is segíteni kell.

 

Általában a gyerek is elszenvedője a bántalmazásnak – még akkor is, ha nem látja a bántalmazást. Van úgy, hogy a gyermek saját magát okolja a történtek miatt, azt hiszi, hogy ő tehet arról, hogy édesanyja szomorú. Az intézmény egyébként évente mintegy 40-50 bántalmazott nőt segít.


Van segítség!

 

A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, bűncselekmény, szabálysértés vagy azonnali segítség szüksége esetén hívják a 107-es vagy 112-es ingyenesen hívható telefonszámot.

 

Dér Vivien