Barnamezős beruházás – Rehabilitálják a Kertváros északi részét
Fotó: Trifonov Éva

A Kertváros körzetében, a Tiszavasvári úti laktanyák helyén történtek és történnek ún. barnamezős beruházások. A déli terület rehabilitációja már elkészült 2019-ben, most az északi oldalon indul újabb munka. Szeptemberre meglesz a kültéri fitneszpark, mezítlábas ösvény és mászószobor, de záportározót is építenek, és kamerarendszert telepítenek a területen.

 

163 ezer négyzetméternyi területen épített, mára népszerű szabadidő- és sportparkot, teljes infrastruktúrával a város a Tiszavasvári út déli területén. Játszótér, sütögetőhely és záportározó is készült a csapadékvíz és a belvíz kezelésére. A múlt héten átadták az út északi részén, az új Kertváros szomszédságában a munkaterületet, hasonló célú rehabilitációra.

„Ugyanezt tervezzük, ez folytatódik az északi oldalon, a városból kimenet a jobboldalon. Itt is meg kell oldanunk a csapadékvíz-, belvízveszély elhárítását. Itt is egy záportározó lesz, de valójában a szabadidős és sportolási lehetőségek dominálnak. Lesz gumialapú focipálya, streetballpálya, szabadtéri kondipark, pingpongasztal, mászófal, futókör, gyaloglókör, egy mezítlábas, Kneipp-sétányszerű dolog, és ehhez kapcsolódóan két kutyafuttató. Mosdót építünk. Szép, moderneket, amilyeneket évek óta a városban létrehozunk, de vigyázni kell arra is, hogy megmaradjanak, úgyhogy egy 18 térfigyelő kamerából álló rendszert is ki kell, hogy építsünk” – fogalmazott a polgármester, dr. Kovács Ferenc.

Az autóbusz-telephely és a transzferközponttal szemközti területről van szó, ahova közműveket is terveztek. Szerencsére időben pályáztak, és jó ajánlatokat kaptak még a 2013–20-as TOP-os uniós program keretében.

„Az is több száz millió forint, amit itt költünk. Fejből nem tudom, mert ez egy komplex program, ami több részből állt. A lényeg az, hogy ez 100%-os támogatást jelent, tehát a városnak nem kerül saját forrásába. Befejezzük szeptemberre, átadtuk a munkaterületet pénteken. Arra törekszünk, ha az iskolakezdésre nem is, de szeptemberben minden kész legyen” – tájékoztatott a polgármester.

A korábbi rozsdaövezet helyén alakuló új közösségi tér születéséről egy posztban értesítette a városlakókat a polgármester. Arról, hogy alakul-e majd e köré egy újabb városrész, később lesz szó, miután sokan építkeznek az új kertvárosban. Ezt a következő évek döntik el – fogalmazott a polgármester –, reális szükségletre épülő, reális fejlesztésekre koncentrálunk.

Kapcsolódó galéria

Tovább folytatódik a barnamezős területek rehabilitációja Nyíregyházán