Befejeződött az „Indiaház és madárröpde létesítése a Nyíregyházi Állatpark területén” című pályázati program

Nyíregyháza MJV Önkormányzata nettó 1,508 milliárd Ft, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Indiaház és Madárröpde létesítése a Nyíregyházi Állatpark területén” című, TOP-6.1.4-16-NY1-2017-00001 azonosító számú pályázat megvalósítására, mely a TOP-6.1.4-16 kódszámú, Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című felhívás kapcsán került benyújtásra. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósult meg.

A projekt célja volt a Nyíregyházi Állatpark attrakciójának bővítése az indiai állatvilág bemutatására szolgáló Indiaház és afrikai madárröpde megépítésével. A Sóstói Állatpark Nyíregyháza egyik fő látványossága. A park hosszú ideje dinamikusan fejlődik. Az itt bemutatott állatok számát, kuriozitását, az elhelyezésük minőségét tekintve is példaértékű. A törekvés a föld állatvilágának minél szélesebb körben történő bemutatása a nézőközönség számára. Az állatpark töretlen népszerűsége folytán a földi fauna további jellegzetes állatvilágának bemutatására újabb fejlesztési elképzelések születtek. Ennek egyik eleme az indiai állatvilág bemutatása, a másik lényeges elem az afrikai madárröpde megépítése volt. A harmadik projekt elem pedig az Állatparkban dolgozó szakemberek munkakörülményeinek infrastrukturális javítása érdekében egy többfunkciós raktár megépítése volt.

Többfunkciós raktár: Az új látványelemek kiszolgálásához, ellátásához, fenntartásához szükséges háttér bázis számára kialakított több funkciós, könnyűszerkezetes, hőszigetelt logisztikai épület is épült a projekt keretében 450 m2-es alapterülettel. Indiaház: Kontinens specifikus, India állatvilágát bemutató épület került létrehozásra, amely egy központi térből több jellemző faj bemutatásával valósult meg, amelyek meghatározóak India állatvilágában. Az épületben található még egy 60 férőhelyes

Látogató tér”, amely attraktív, többfunkciós oktató és közösségi tér, ahol élőnövényes dekoráció, műsziklák és terráriumok is helyet kaptak. A látogató tér egy növényekkel gazdagon díszített, a felületeken indiai motívumokat tartalmazó domborművekkel borított terem, amelyből egyfelől elérhető a páncélos rinocérosz bemutató tér, másfelől a tengerparti táj a mangrove parttal és cápamedencével, illetve innen látható egy külön egység, a teknős bemutatók rendszere. A 150 m2-es „Orrszarvú bemutató” teremben középen egy 30 m2-es medence húzódik. A „Szárazföldi teknős bemutatók” a látogató tér két oldalán kerültek elhelyezésre. A „Szirtcápa- mangrove bemutató100 m2 alapterületű, amelynek 1/3-án mangrove mocsár, míg 2/3-án tengervizes medence kapott helyet. A látogatók számára a medence felszíne teljes egészében látható, amely egy tengerparti életképet mutat be. Afrikai madárröpde: A fekete kontinens bámulatos madárvilágát bemutató attrakció került létrehozásra. Az óriás madárröpde, többfunkciós építmény, a jelenlegi tó terültét lefedő építmény, mely 3000 m2 alapterületű.

További információ kérhető:

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1.

Tel.: 06-42/524-524

Web: www.nyiregyhaza.hu