Befejeződtek az útfelújítások Nyíregyháza hat pontján - Biztonságosabb lett a közlekedés
Befejeződtek az útfelújítások Nyíregyháza hat pontján

Egy átfogó fejlesztés keretében valósult meg a Blaha Lujza sétány, a Rákóczi utca a Víz utcától az Északi körútig, a Vasvári Pál utca a Rákóczi utcától az Északi körútig, a Vasvári Pál utca az Északi körúttól a tervezett Stadion utcai körforgalomig, a Bethlen Gábor utca a Búza utcától a Bessenyei térig, valamint a Debreceni út a Kígyó utca és nagykörút (Móricz Zs. u.) közötti szakaszának felújítása. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata mindehhez 999,50 millió forint, 100 százalékos vissza nem térítendő, európai uniós támogatást nyert a TOP‑ 6.1.5‑ 16‑ NY1-2017-00002 azonosítószámú, „Gazdaságfejlesztést és munkaerő-mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés Nyíregyháza hat pontján” című projekt megvalósítására. A részletes visszatekintést, tájékoztatást köszönjük Hagymási Gyulának, a pályázatok és projektmenedzsment referatúra vezetőjének.

A fejlesztések célja az volt, hogy Nyíregyháza városközpont irányába megjelenő jelentős gépjárműforgalom számára biztonságosabb közlekedési feltételek legyenek, mindemellett az egyenletes haladást is segítve, melynek révén csökkenthető a várakozási idő és ezáltal a környezeti terhelés. A különböző helyszíneken burkolatfelújítás, a kerékpáros létesítményekben szakadási pont megszüntetése, akadálymentesítés, autóbuszöblök szabványosítása, autóbuszperonok akadálymentesítése egyaránt történt, a csapadékvíz-elvezetés megfelelőségének ellenőrzése, szükség szerinti egyéb beavatkozások megvalósítása mellett.

Megújult a Blaha Sóstón

A Blaha Lujza sétányon jelentős a munkaerő- és turisztikai forgalom, így elengedhetetlen volt az útburkolat teljes körű felújítása, ami bruttó 41,5 millió forintból történt meg. A 729 méter útburkolaton túl 305 méteren az elválasztott rendszerű gyalog-kerékpárút felújítása is megtörtént, hiszen a térkő burkolata helyenként a szomszédos fák gyökérzete miatt púposodott, rongálódott, balesetveszélyes felületű volt. A kerékpárút mentén védőkorlátokat állítottak fel, melyek kerékpárok tárolására is alkalmasak.

Új járda és okoszebrák a Rákóczin

A Rákóczi utca a Víz utcától az Északi körútig terjedő szakaszán szabványosították a buszöblöket, 555 méternyi szakaszon megtörtént a burkolat aszfaltozása. 60 méternyi új járdaszakaszt építettek, ezen felül 140 méternyi meglévő járdaszakasz felújítása is megtörtént, valamint 5 méternyi gyalogos kerékpárutat újítottak fel. A Rákóczi és Új utcák kereszteződésének Új utcai ágán egy új zebrát alakítottak ki, továbbá két zebrát is megújítottak, a gyalogosok úttesten történő biztonságos átvezetése érdekében „okosodtak” az Új utcánál és a Búza utcánál lévő nagy, piros gyalogátkelőhelyek is (okoszebra). A szakasz megújítási költsége közelíti a bruttó 150 millió forintot.

Járdák, gyalog- és kerékpárutak

A Vasvári Pál utca Rákóczi utcától az Északi körútig tartó I. szakaszának kivitelezési munkái bruttó 145 millió forint összegben történtek meg. A meglévő bontása után megépítették az új szegélyeket, megtörtént a Dohány utcánál található buszöböl szabványosítása, valamint 669 méteren a burkolat aszfaltozása. Ezeken túl felújították a járdacsatlakozásokat, ezzel 148 méternyi járdaszakasz, valamint 158 méter gyalog- és kerékpárút megújítása történt meg. Ezen a szakaszon két okoszebrát alakítottak ki, melyből egyik az ÉVISZ előtt, míg másik az Őz köznél lévő gyalog- és kerékpáros átvezetésnél található.

A Vasvári a leendő körforgalomig

A Vasvári Pál utca II. (Északi körúttól a tervezett Stadion utcai körforgalomig terjedő) szakaszának megújítása is megvalósult, közel 30 millió forintból. A jelentős munkaerő-áramlást, árukiszállítást és árumozgatást is lebonyolító, nehéz tehergépjármű forgalmú útszakaszon a biztonságosabb közlekedés kialakítása miatt elengedhetetlen volt a meglévő burkolatfelület és szegély felújítása, a burkolat megerősítése. A körút felőli kezdő csomópontban megoldották a meglévő gyalog-kerékpárút közúton történő biztonságos, akadálymentes átvezetését.

Három okoszebra a Bethlenen

A Bethlen Gábor utca a Búza utcától a Bessenyei térig tartó szakaszán bruttó 67,5 millió forint értékű fejlesztés valósult meg. A jelentős munkaerő-forgalmat lebonyolító útszakaszon a biztonságosabb közlekedés kialakítása miatt elengedhetetlen volt a meglévő burkolatfelület és szegély felújítása, a burkolat megerősítése. A burkolat felújítása 415 méternyi szakaszon történt meg, valamint 22 méter járda, illetve 17 méter kerékpárút újult meg. A Mező utcai csomópont átépítése során megszüntették a korábbi Pacsirta utcai gyalogos átvezetést a Bethlen Gábor utcán. A megszűnő gyalogátkelőhely helyett új, biztonságos, akadálymentes, okosított gyalogátkelőhely létesült a Bethlen Gábor utca–Búza utca csomópontjában. Ezen felül további 2 okos­zebrát is megépítettek, az egyiket a görögkatolikus általános iskola előtt, a másikat a Szabolcs utca–Bethlen Gábor utcai kereszteződésben. A Búza utcánál szabványosították a meglévő buszöblöket.

A leendő nagykörúti csomópontig

A Debreceni út Kígyó utcától nagykörútig tartó szakaszán történt, több mint bruttó 68 millió forint értékű fejlesztés keretében 280 méternyi járdaszakasz, valamint 366 méternyi útburkolat felújítása történt meg, továbbá elvégezték a kapcsolódó csapadékvíz-elvezetési munkákat is. A fejlesztés révén a Kígyó utcai csomóponttól a teljes szakasz megújult a nagykörút bezárása projekt keretében a közeljövőben megújítandó csomópontig.

A végrehajtott fejlesztések összesen közel 3 kilométer útpálya, 700 méter járdaszakasz és több mint 500 méter kerékpárút megújulását eredményezték, melyek hozzájárulnak a nyíregyházi közlekedési infrastruktúra hálózatos fejlesztéséhez.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 999,50 millió forint, 100 százalék támogatási intenzitású, vissza nem térítendő, európai uniós támogatásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásból valósítja meg a TOP 6.1.5 16 NY1-2017-00002 azonosítószámú, „Gazdaságfejlesztést és munkaerő-mobilitás ösztönzését szolgáló közlekedésfejlesztés Nyíregyháza hat pontján” című projektjét.