Befektetés célú vásárlás
A statisztikák szerint 8 százalékkal magasabbak idén az ingatlanárak, mint tavaly ilyenkor. Ám az értékesítők szerint még ilyen árak mellett is megéri inkább vásárolni, mint bérelni. Az ingatlanpiac továbbra is élénk, augusztusban országszerte közel 14 ezer ingatlan cserélt gazdát.

 

 

Élénk ingatlanpiac

 

Országosan közel 75 ezer ingatlan cserélt gazdát 2017 első félévében. Az augusztusi adás-vételek pedig megközelítették a 14 ezret. Az ingatlanértékesítők munkája az elmúlt években megnövekedett, hiszen a CSOK, azaz a Családi Otthonteremtési Kedvezmény, az új ingatlanos Áfa-visszaigénylés, valamint az egyszerűsített bejelentés is élénkítette a piacot. Egyre nő a befektetési céllal vásárlók aránya is – a szakemberek azt mondják, hiába a megnövekedett árak, még így is jobban megéri vásárolni, mint bérelni. Nyíregyházán egy 60 négyzetméter körüli, jó állapotú, két szobás lakás bérleti díja 60-70, de akár 80 ezer forint is lehet. Vareha Tamás, a Duna House ingatlanértékesítője elmondta:
„Egy kétszobás lakás piaci értéke kb. 8-10 millió forint körül alakul most. Nézzünk egy 9 milliós lakást - mondjuk a vásárló 4 millió forint önerővel rendelkezik, 5 millió forint hitelt vesz fel hozzá, ez 20 éves futamidőre kb. 42 ezer forint havonta. Ha ehhez még köt kettő, valamilyen lakásmegtakarítást, ami még plusz 40 ezer, úgy 82 ezer forintra jönne ki a havi törlesztője, de ebben az esetben a 20 éves futamidő már 5 évre lecsökken. Tehát 5 év múlva tehermentes az ingatlanja.”

 

Magasabbak az árak, mégis megéri vásárolni

 

Az elmúlt hónapokban elsődlegesen az egyetemvárosokban nőtt meg a befektetési céllal vásárlók száma. Egyre több egyetemista, főiskolás szülei döntenek úgy, hogy inkább lakást vásárolnak, mint bérelnek. Az esetleges hitel törlesztőrészletét pedig könnyebb úgy fizetni, ha gyermekük mellé albérlőt is keresnek, például kiadják a vásárolt lakás egyik szobáját. A négyzetméter árak meglepően alakultak augusztusban. Keleten drágábbak voltak a lakások, mint nyugaton. Panellakást térségünkben 211, Nyugat-Magyarországon pedig 208 ezer forintos átlagos négyzetméter áron lehetett vásárolni. A téglalakások átlagos négyzetméterára itt 288, nyugaton pedig 241 ezer forint volt.

Dér Vivien