Beigazolódó tervek: minőségi szürkevíz Nyíregyházán - a szennyvíztisztító telepen végzett fertőtlenítési hatásfok mérése

Többször írtunk korábban arról, hogy a Nyíregyházi Déli Ipari Park komplex tervezésének és infrastrukturális fejlesztésének része egy többlépcsős szennyvíztisztítási-kezelési technológia is az Energiaügyi Minisztérium támogatásával. Megtanultuk a „szürkevíz” fogalmát, és feltérképeztük, hogyan folyik majd a víz felhasználása a több ezer új munkahelyet teremtő gazdasági övezetben, döntően az tisztításra alapozva. Eszes Zsolt, a  foto­oxi­dá­ciós technológiával rendelkező  Water4All Zrt. képviseletében a fejlesztést követően  már eredményekről is be tud számolni az első tesztek után, amik visszaigazolják az elképzelések helyességet. Az alábbiakban az ő közlése alapján foglaljuk össze a következő évtizedekre vonatkozó, kedvező környezetvédelmi hatású tényeket.

 

A tisztított szennyvíz tovább tisztítása

Egy már ipari méretűnek tekinthető, konténerizált vízkezelő berendezést állítottak munkába a nyíregyházi II. számú szennyvíztisztító telepen. A készülékkel alkalomszerűen végeznek méréseket a szakemberek annak megállapítása érdekében, milyen hatásfokkal csökkenthető a tisztított szennyvíz tovább tisztítása során azon baktériumok egyedszáma, melyek jelenléte több különböző újrahasznosítási mód (pl. hűtővízként történő hasznosítás) esetén sem engedhető meg vagy kontraindikált.

 

Kombinált technológia: foto-oxidációs eljárás

A berendezés működési elve egy új, de már alkalmazott eljáráson, az úgynevezett foto-oxidáción alapul, aminek két, akár külön-külön is működtethető eleme van: a rövid hullámhosszú UV fény besugárzás és az ózonizálás. A már ismert és széles körben elterjedt eljárások – mint az UV fény alapú fertőtlenítés és az ózonnal történő oxidálás, fertőtlenítés – kombinált alkalmazásával kiemelkedő fertőtlenítési hatásfokok érhetők el, melyet számos létesítménynél történt mérés igazol.

 

Világszerte ismerik, használják

 

Ennek a kombinált technológiának  vagy valamely elemének (UV és ózon)  az alkalomszerű működtetése, helyszíni bemérései, több célterülten történő specifikus felhasználása már 2020 óta zajlik Magyarországon, míg a világban is több  éve.

 

Előzetes fertőtlenítési hatásfok elemzés

Tekintettel arra, hogy nincs két egyforma szennyvíz, tisztított szennyvíz vagy víz a világon, így a helyi adottságokhoz igazodóan  is  szükségesnek tartjuk  a fertőtlenítési hatásfok elemzést már a tervezési fázis során elvégezni. A cég az alábbi mikrobiológiai paraméterekre vonatkozóan végzett el analíziseket, amik egyébiránt az ivóvíz minőségi követelményeiről szóló 5/2023. (I. 12.) kormányrendelet szerinti, klasszikus tenyésztéses csíraszámlálási módszerekkel vizsgálható bakteriális mutatók: Telepszám, 37°C, Telepszám, 22°C, Coliform baktériumok, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa szám, Enterococcus bélbaktériumok, Clostridium perfringens és spórái.

 

Több, mint megfelelő eredmények:  csak  bakteriológiai paraméterek szempontjából  szinte ivóvíz minőség!

A finomszűrés után foto-oxidációval kezelt tisztított szennyvíz mikrobiológiai minősítése több, mint megfelelőnek volt tekinthető eleddig: a tisztított szennyvíz tovább kezelése után 37  °C-on 2 (kettő), 22  °C-on pedig 3 (három) volt a maximum mért milliliterenkénti telepszám, a többi paraméter esetén pedig 0 (nulla)/100 ml. Ez azt jelenti, hogy a vizsgált foto-oxidációs megoldás mikrobiológiailag teljesíteni képes még a palackban forgalmazott ivóvízre vonatkozó legszigorúbb határértékeket is! Ezeket 37  °C-on 20 (húsz), 22  °C-on pedig 100 (egyszáz) milliliterenkénti telepszámmal, a többi nevesített baktériumra vagy csoportra vonatkozóan pedig 0 telepszámmal rögzítettek a vonatkozó ivóvizes jogszabályban.

 

A mikrobiológia alapján lehet hűtővíz a szürkevíz

Az ismételt kísérletek és mérési eredmények tehát igazolják a tervezés alatt álló technológia azon képességét, mely biztosítani  képes  a városi tisztított szennyvíz tovább tisztításával előállított szürkevíz elvárásoknak megfelelő  szintű mikrobiológiai minőséget, hogy az pl. hűtővízként is biztonsággal felhasználásra kerülhessen majd.