Belföldi turizmus – Még nagyobb figyelmet kaphat a térség a közeljövőben

A hazai turizmus jelenlegi helyzetét értékelték a Nyíri Mezőség Turisztikai Kiállítás és Roadshow nyitórendezvényén. A megyeszékhely jó számokat produkált 2022-ben, a Tokaj-Nyíregyháza turisztikai térségben pedig több mint 400 ezer vendég közel 2 millió vendégéjszakát töltött az év első 11 hónapjában.

Nagy munkát kezdtek el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében annak érdekében, hogy a helyi turisztikai értékekre felhívják a figyelmet. A megye turisztikailag még nem egy kellő mértékben felfedezett része Magyarországnak, ezen igyekszik javítani a jelenlegi és sok más TOP-os pályázat – mondta köszöntőjében Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

Felfedezésre váró térség

A mostani programban egy olyan részt tárnak fel a szakemberek, amely talán még a szatmári és beregi térséghez viszonyítva is kevésbé felfedezett.

Mindjárt kezdjük a megye névadó településével, Szabolcs községgel, amely történelmi múltját tekintve a megyében nem kell bemutatni, de máshol talán igen. Dr. Vinnai Győző képsivelő úr munkájának is köszönhetően történelmi emlékhely rangot nyert el, ez egy fontos hívó gondolata lehet a térségnek. A másik a tiszadobi Andrássy-kastély, amelyet még a megyei önkormányzat tulajdonában álló műemlék épületként kezdtünk el felújítani egy regionális operatív programos pályázatból és most tovább fejlesztik nagy örömünkre a belső tereit, a parkot tovább építik. A tiszadobi Andrássy-kastély egy ugyancsak fontos, talán emblematikus épülete is a megyének.” – tette hozzá Seszták Oszkár.

Tokaj-Nyíregyháza régió

A Nyíri Mezőség Turisztikai Kiállítás és Roadshow nyitórendezvényén dr. Vinnai Győző kiemelte, Nyíregyháza és a Tisza menti települések néhány éve felkerültek a turisztikai térképre. Az országgyűlési képviselő a pályázat kapcsán elmondta, 2016-ban volt egy átgondolt koncepciója a megyének, ennek része volt például a Tokajt és Nyíregyházát összekötő kerékpárút. Ennek sikere megkérdőjelezhetetlen az átadása óta. Egy másik lépés volt a turisztikai attrakció fejlesztése a megye különböző részein.

Jött még egy lépés, amikor Nyíregyháza és Tokaj kiemelt turisztikai övezet lett, ha jól emlékszem három évvel ezelőtt egy kormányrendeletben döntöttek erről és a választókerületből, ahol én országgyűlési képviselő vagyok, kilenc település ide tartozik, ehhez a kiemelt turisztikai övezethez. Nyíregyházán kívül Tiszadob, Tiszadada, Tiszalök, Tiszavasvári, Rakamaz, Szabolcs, Balsa és Gávavencsellő. Tehát ez a kilenc település, amelynek jelentős része a Nyíri Mezőséghez tartozik. Ennek a programnak, amelynek most nyitó roadshowján vagyunk, gyakorlatilag egy óriási indulást adott, hogy a Tisza menti települések fejleszthették például a szabad strandot Tiszadobon és Tiszadadán vagy Tiszalökön a strandot, ami egy zászlóshajója volt ennek a programnak és most van befejezés alatt a Tomori-kúria átépítése, ami Szabolcson lesz egy látogatóközpont.” – mondta beszédében dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Eredményes év

Nyíregyháza a turizmus szempontjából rengeteget fejlődött, új szálláshelyek épültek, gasztronómiai rendezvényeket kínál a Sóstói Múzeumfalu, kiépült a belvárosi kulturális negyed, így a megyeszékhely jó példával szolgál mások számára is. A Tokaj-Nyíregyháza turisztikai térségben 2022 első 11 hónapjában több mint 400 ezer vendég közel kétmillió vendégéjszakát töltött, ez 21,4 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának adatait, a Magyar Turisztikai Ügynökség szakmai igazgatója a hazai ágazat aktuális helyzetéről beszélt előadásában. A nyári hónapok voltak a legforgalmasabb időszakok, az éves vendégforgalom 78 százalékát hazai turisták adták.

Nyíregyházán 2022. november végéig 149 ezer vendég 406 ezer vendégéjszakát regisztrált, ez a térség vendégforgalmának 42 százaléka. A szálláshelyek árbevétele 5,2 milliárd forint volt, ebből 3,1 milliárd volt a szállásdíj bevétel. Egy szoba átlagára 21500 forint fölött alakult. Ami a jövőt illeti, az elmúlt időszak során jelentősen változtak és ma is mondhatjuk, hogy dinamikusan változnak a turizmusban az utazási szokások, ezt némileg befolyásolta az elmúlt időszakban a háború, ugyanakkor a korábbi elemzéseink, tapasztalataink, a rendelkezésünkre álló előfoglalási adatok és a gazdasági folyamatok alapján az MTÜ mindig elkészíti azokat a trendeket, amelyeket jósol erre az évre. Bár már csak két hét van hátra ebben az évben, de mégis azt gondolhatjuk, hogy ez prognózis, azt tippeljük, gondoljuk és becsüljük, hogy 37 millió körül lesz a vendégéjszakák száma ebben az évben. Ezt kontextusba helyezve azt jelenti, hogy a tavalyi évben 29 millió volt, a rekordévnek számító 2019-ben 42 millió volt, ezek alapján úgy gondolom, hogy jó számokat mutatni ebben a tekintetben.” – mondta előadásában Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgató.

Az előadások között a turizmusfejlesztés lehetőségeiről hallottak az érdeklődők a V4 térségben, megismerték Szabolcs települést mint történelmi emlékhely, valamint a civil szervezetek jelentőségét is vizsgálták a turisztikai és kulturális értékteremtés szempontjából. Ha turisztikailag felfedezik a térséget, akkor nem az ágazat fejlődhet, hanem különböző befektetők is érkezhetnek ide, így a projekt ebből a szempontból is kiemelt jelentőségű lehet az itt élők számára.