Belvízhelyzet

Egész délután és még este is adott munkát a tűzoltóknak vasárnap Újfehértón a nagy esőzés. Az önkéntes tűzoltók a közmunkások segítségével folyamatosan szivattyúzták az utcákon a vizet. Újfehértón 24 órán át esett az eső. A lezúduló hatalmas vízmennyiség több utcán megállt. A legkritikusabb helyzet a Tokaji utcán alakult ki, ott 150 méter hosszan egybefüggő vízfelület borította az úttestet, a víz magassága 50–60 centiméter volt, és egy-egy helyen már az ingatlanokat is megközelítette. Mielőtt a víz elérte volna a házakat, megkezdték a szivattyúzást, vasárnap délután már lehetett gépkocsival közlekedni az útszakaszon, este pedig már szinte csak a vízelvezető árkokban volt nyoma a hatalmas esőzésnek.

 

CSAK ÚJFEHÉRTÓN RENDELTEK EL KÉSZÜLTSÉGET

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elmúlt két nap 38 milliméter csapadék hullott. Nyíregyházán a Felső-Tiszai Árvízi és Előrejelző és Riasztó Központban folyamatosan ügyeletet tartanak. Ha a lehullott csapadékmennyiség miatt beavatkozásra van szükség, azonnal megkezdik a védelmi munkát.

[REKLAM]

– Jelenleg egyedül Újfehértó város önkormányzata rendelt el első fokú belvízvédelmi készültséget – mondta Lucza Zoltán, a FETIVIZIG osztályvezetője. – A monitoring rendszer segítségével folyamatosan figyeljük a csapadéktevékenységet, mert ha az elkövetkezendő 2-3 napban mintegy 50–60 milliméternyi további csapadék hullik, akkor igazgatóságunk működési területén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében első fokú belvízvédelmi készültségi fokozat elrendelése válik szükségessé.

 

A FOLYÓKON ÁRHULLÁMOK INDULTAK MEG

 

A csapadéktevékenység hatására a folyókon kisebb árhullámok indultak meg. A Tisza felső kárpátaljai szakaszán az árhullám tetőzött, hazai szakaszon is több mint 2 métert áradt a folyó, de nem közelítette meg a készültségi szintet. Az árhullám kialakulása során további jelentősebb vízszintemelkedésre nem számítanak a szakemberek. A mellékfolyók is áradnak, a következő napokban a Szamoson, a Túron mintegy 2 méteres vízszintemelkedés várható.

F. A.